Bilgisayar okuryazarlığı becerisi ediniminde e-portfolyo sürecinin öğrenen performansına ve tutumlarına etkisi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Koç, Ayhan (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacı, bilgisayar okuryazarlığı becerisi ediniminde e-portfolyo sürecinin öğrenen performansına ve e-portfolyo sürecine yönelik öğrenci tutumlarına etkisini belirlemektir. Araştırma Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Programı 1. sınıflarda öğrenim gören 69 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiş ve öntet-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca nicel ve nitel veri analizi de kullanılmıştır. Öğrenciler tesadüfi olarak seçilen bir deney bir de kontrol grubundan oluşmaktadır.Öğrencilerin performanslarını ortaya koymak için bilgisayar okuryazarlığı kapsamında belirlenen konularda teorik ve uygulama becerileri ölçülmüş ve buna ek olarak öğrencilerin kendi öz değerlendirmelerine başvurulmuştur. Öğrencilerin tutumlarını ortaya koymak içinse e-portfolyo sürecine yönelik tutum ölçeği ve elektronik ortamdan alman görüşme kayıtları kullanılmıştır. Araştırmada öntest ve sontest olarak başarı testi uygulanmış ve öz değerlendirme formu kullanılmıştır. Nitel boyutta öğrenci görüşlerine başvurulmuştur. Nicel verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, eşli gruplar t testi ile Mann Whitney U testi kullanılırken, nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma ile bilgisayar okuryazarlığı öğretiminde e-portfolyo kullanımının öğrencilerin teorik bilgi düzeylerinde herhangi bir etkisi olmadığı, fakat uygulama becerilerinin gelişmesinde etkili olduğu ve öğrencilerin öz değerlendirmelerine olumlu yansıdığı görülmüştür. Ayrıca öğrenciler sürece yönelik olumlu tutum geliştirmişlerdir. E-portfolyo sürecinin etkili uygulamasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Portföy; bilgisayar okuryazarlığı; öz değerlendirme; öğrenme süreçleri