NANO PARÇACIK KATKILI MANYETOHİDRODİNAMİK AKIŞIN DENEYSEL VE SAYISAL İNCELENMESİ - ERDEM, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez kapsamında, laminer akış şartlarında silindirik bir boru içerisinde ve manyetik alan etkisi altında tek fazlı sıkıştırılamaz, viskoz ve elektriksel iletkenliğe sahip farklı nano akışkanların davranışı deneysel ve üç boyutlu sayısal olarak incelenmiştir. Bu amaçla, 1 Tesla manyetik alan üretebilen bir deney seti tasarlanmış ve imal edilmiştir. Ancak şebeke elektriği yüksek akımlarda çalışmaya müsait olmadığından maksimum B = 0.3T ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Sayısal çalışma, ANSYS FLUENT 18.2 ticari yazılım programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Gerekli doğrulama testleri yapıldıktan sonra sayısal model belirlenmiş ve çalışmanın büyük çoğunluğu sayısal olarak yapılmıştır. Sayısal çalışmadan nano hacimsel oranları (?), Re sayıları ve uygulanan manyetik alan şiddetleri (Ha) sırasıyla ? = 0, 0.01, 0.03, 0.05, Re = 10, 100, 500, 1000, 2000 ve Ha = 0, 25, 50, 100 olarak seçilmiştir. Nano parçacık olarak Al2O3, CuO ve TiO2 tercih edilmiştir. Deneysel olarak yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar, sayısal çalışmada elde edilen sonuçlar ile kıyaslanarak sayısal modelin doğruluğu test edilmiştir. Deneysel ve sayısal çalışma arasındaki karşılaştırma, %2 nano parçacık içeren akışkana B = 0.1, 0.2, 0.3T manyetik alan uygulayarak ve manyetik alanın olmadığı durum için yapılmış ve sonuçların birbiriyle uyumlu olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda çalışma sonuçları literatürde verilen sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların oldukça benzer olduğu tespit edilmiştir. Yapılan sayısal analizde nano akışkanların hız, basınç, yerel ve ortalama Nu grafikleri ile sıcaklık ve hız konturları kapsamlı olarak ele alınmıştır. Nano parçacığın ve özellikle uygulanan dış manyetik alan kuvvetinin nano akışkan hızını düşürdüğü, Re sayısıyla birlikte basıncı ve ısı transferini arttırdığı belirlenmiştir. En yüksek nano akışkan hızı, en yüksek basınç ve en yüksek Nu sayısı Al2O3 için elde edilmiştir. En düşük akışkan hızı ve basınç ise CuO için elde edilirken ısı transferinin CuO ve TiO2 için benzerlik göstermiştir. Re = 10 hariç bütün parametrelerde manyetik alan şiddeti ve eklenen nano parçacıklar ısı transferini arttırmıştır.

In this thesis, the behavior of different nano-fluids with electrical conductivity single-phase incompressible, viscous under laminar flow conditions and magnetic field has been investigated in a cylindrical pipe experimentally and three-dimensional numerically. For this purpose, an experimental set-up which can procedure 1 Tesla magnetic field have been designed and manufactured. However, since the mains power is not suitable for operations at high currents, the operation has been performed with maximum B = 0.3T. Numerical study was performed with the help of the licensed ANSYS FLUENT 18.2 commercial software program. After the necessary verification tests, the numerical model was determined and the majority of the study was performed numerically. Nano volume ratios (?), Re numbers and applied magnetic field magnitude for numerical study were selected as ? = 0, 0.01, 0.03, 0.05, Re = 10, 100, 500, 1000, 2000 and Ha = 0, 25, 50, 100, respectively. Al2O3, CuO and TiO2 are preferred as nanoparticles. The accuracy of the numerical model has tested by comparing of obtained datas from the experimental study with the results obtained in the numerical study. The comparison between experimental and numerical study has carried out by applying B = 0.1, 0.2, 0.3T magnetic field to the fluid containing 2% nano-particle and in the absence of magnetic field, and the results have determined to be in compatibility. At the same time the results obtained from the study has been compared with that of given in the literature and results were found to be quite similar. In the numerical analysis, velocity, pressure, and Nu were depicted in the graphics and temperature velocity contours of nano fluids have been investigated. It has been determined that both the nanoparticle and especially the applied external magnetic field strength decrease the nano-fluid velocity and increase the pressure and heat transfer with the Re number. The highest nano fluid velocity, the highest pressure and the highest Nu number was obtained for Al2O3. While the lowest fluid velocity and pressure are obtained for CuO, the heat transfer is similar for CuO and TiO2. In all parameters except Re = 10, the magnetic field flux and the add of nano particles have increased the heat transfer rate.
Experimental and numerical investigation of nanoparticles added magnetohydrodynamics flow
Keywords: Enerji