YENİDEN ANLAMLANDIRMA ARACI OLARAK REKLAM - Çetin, Beyzade Nadir (My University, 2014)
Reklam olgusu dünya çapında önem kazanan ve dünyanın her yanına hızla yayılan bir kültürel ürün olmaya başlamıştır. Günümüzde kitle iletişim araçları dünyanın en ücra köşelerine kadar yayılmış ve etki alanlarını genişletmişlerdir. Bu alan genişlemesi başta televizyon olmak üzere pek çok kitle iletişim aracını, kültürel yayılma aracı haline getirmiştir. Çünkü mesajların iletimi, günümüz dünyasında ancak kitlesel bir tarzda; bir anda ve herkes için yapılmaktadır. Reklam olgusunun temel görevi de küresel kapitalist sistemin kendinden beklediği tüketim eğilimlerini ortaya çıkarmasıdır. Reklamlar, eğilim belirleme/ortaya çıkarma sürecini kitle iletişim araçları üzerinden gerçekleştirmektedirler. Reklamlar günümüz tüketim toplumunun devamına yönelik çalışan araçlardan biri haline gelmiştir. Tüketim toplumunun gereksinim duyduğu tüketen ve tükettiğini içselleştiren bireyin yaratımı reklamlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Reklam ile yaratılmak istenen temel eğilim satın alma eğilimidir. Bu eğilimin ortaya çıkarılması için çeşitli ikna teknikleri uygulanabilmektedir. Ancak bu satın alma eğiliminin ortaya çıkarılması sırasında; reklamlar insanların yaşamını yeniden anlamlandırmak gibi bir işlevi yerine getirirler. Çünkü insanlar üzerinde bir eğilim yaratımı gerçekleştirilirken, insanların önceden düşündüklerinden, bildiklerinden ve hissettiklerinden farklı bir şekilde anlamlandırılmaları gerekmektedir. Dolayısıyla bir ürünün satın alınmasını sağlamak, bireyi farklı bir şekilde düşündürmek, hissettirmek ve bilgilendirmektir. Reklamların temel amacı satın alma eğilimi ortaya çıkarmak olabilir. Ancak asıl olan reklamların bunu yaparken insan yaşamına ve zamana ilişkin anlamları yeniden üretmesidir. Bu çalışmada reklamların, temel amaçlarından ve uygulama tekniklerinden ziyade; ikna etme faaliyetini gerçekleştirirken ürettikleri anlamlar açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Teorik bir çalışma olmasına karşın çeşitli örnek olaylar analiz edilerek nitel bir bakış açısı ortaya konmaya çalışılmıştır
Keywords: İletişim; Halkla İlişkiler