Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi - Kükey, Ebru; Tutak, Tayfun (My University, 2019)
Bu çalışmada, 2. sınıf matematik öğretmen adaylarına göre matematiği anlamanın neifade ettiği araştırılmıştır. Öğretmen adaylarının düşüncelerinin ayrıntılı olarakincelenmesi amaçlandığından çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durumçalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü2. sınıf öğrencilerinden 48’i kadın, 13’ü erkek olmak üzere toplam 61 öğretmenadayından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veriler yapılandırılmış görüşmeleraracılığıyla elde edilmiş ve içerik analizi ile incelenmiştir. Analizler sonucunda eldeedilen veriler, belirli temalara ayrılıp verilerin alt boyutları belirlenmiştir. Sonuçolarak 2. sınıf öğretmen adaylarına göre matematiği anlamanın ne ifade ettiği 5 temaaltında belirlenmiştir. Bu temalar; matematiğin yapısı, dersin uygulanması, günlükyaşam, evrenin düzeni ve kazandırdıkları olarak ifade edilmiştir. Bu temalar altında yeralan özellikler doğrultusunda matematik öğretiminin gerçekleştirilmesinin,öğrencilerin matematiği hem eğitimleri sırasında hem de günlük yaşamda kolaylıksağlaması açısından faydalı olacağı belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik