Rosiglitazon Meleat’ın Klomifen Sitrata ID Dirençli Polikistik Over Sendromlu İnfertil Olgularda Tek Başına veya Klomifen Sitratla Kombine Kullanımının Karşılaştırılması - Özmen, Sevinç; Şimşek, Memet (My University, 2021)
Amaç: PKOS’lu obez ve hiperinsülinemik kadınların önemli bir kısmı klomifen sitratın sürekli kullanılandozlarına karşı dirençlidirler. Bu olgularda metabolik sendromun tedavisi, insülin direncininazaltalarak ovulasyonun sağlanması amacı ile insülin duyarlaştırıcı ajanlar PKOS tedavisine girmiştir.Bu çalışmada, PKOS tanısı almış fazla kilolu klomifen sitrata (CC) dirençli kadınlarda ovulasyonuindüklemek için rosiglitazin meleat’ın etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır.Yöntem: Çalışmaya: VKİ>25 kg/m2 üzerinde olan 150 mg/gün CC ile ovulasyon sağlanamamış 18-40yaş arasındaki 30 PKOS olgusu iki gruba ayrılarak dâhil edildi. Grup 1 (n=15): Menstruelsiklusun 1.gününden itibaren ikiye bölünmüş dozda 8 mg rosiglitazonmaleat başlandı. Grup 2 (n=15):Menstruelsiklusun 1. gününden itibaren ikiye bölünmüş dozda 8 mgrosiglitazonmaleat başlandı vesiklusun 5-9 günleri arasında 100 mg/gün CC eklendi. Her iki grup ovulasyon ve gebelik oranlarıaçısından karşılaştırıldı.Bulgular: Rosiglitazon meleat grubunda (Grup I) 15 hastanın 5’inde ovulasyon sağlanmış (%33)olup, 1 gebelik elde edilmiştir (%7). Rosiglitazon meleat+CC grubunda (Grup II) 15 hastanın 9’undaovulasyon sağlanmış (%60) olup, 3 gebelik elde edilmiştir (%20). Gruplar arasında ovulasyon vegebelik oranları arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır.Sonuç: Çalışmamızda, obez ve hiperinsülinemik kadınlarda rosiglitazonmelat kullanımı ile ovulasyonsağlandığını ilaveten CC eklendiğinde istatistiksel olarak fark olmasa da ovulasyon oranının artığınısaptadık. Özellikle biguanid grubu ilaçları gastrointestinal yan etkilerinden dolayı kullanamayan hastalardaveya biguanid grubu ilaçlarla birlikte CC, Letrazol kullanarak ovulasyon sağlanamayan PKOSolgularında rosiglitazon meleat alternatif tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp