TÜRK DÜNYASI GAZETESİ AÇIKLAMALI FİHRİSTİ - SUYUAK, VARKIN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüzyıllar boyu dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde, kısa süreli olarak yayınlanan "TÜRK DÜNYASI" isimli gazetenin tercümesi bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. "TÜRK DÜNYASI" isimli gazete, 25 Zil-kade 1337-30 Muharrem 1338 (Miladi 1919) tarihleri arasında yayınlanmış olup, tezimizin içeriğini bu tarihlerdeki ilk 60 sayıyı kapsamaktadır. 1919 yılında yayın hayatına girmiş ve maalesef çok uzun ömürlü olmamış "TÜRK DÜNYASI" isimli gazetenin yayınlandığı güne ışık tutabilecek, o günleri anlamamızda ve değerlendirmemizde bize yardımcı olabilecek kaynaklardan birisi olduğu tartışmasız kabul edilebilir. Osmanlı İmparatorluğunun yıkılış sürecinde, içinde bulunduğu sosyal, siyasal, ekonomik ve savaş durumunu gözler önüne sermektedir. Bağımsızlık ve hürriyete duyulan özlem ile bu konuda verilen mücadele dile getirilmektedir. Söz konusu çalışmanın kaynağı TBMM arşivinde bulunan orijinal gazeteler olup, bu orijinal nüshalardan çekilen fotokopiler tercüme edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür eder, bu alanda çalışma yapacak kişilere faydalı olmasını dilerim. Saygılar sunarım. Varkın SUYUAK Eylül 2002
The Index of Turkish World newspaper
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History