Çadır Haritası Tabanlı Kaotik Optimizasyon Yöntemi - Tuncer, Türker (My University, 2018)
Gerçek hayatta bazı problemler matematiksel yöntemler kullanılarak çözülememektedir Buproblemleri çözmek için genellikle meta sezgisel optimizasyon yöntemleri kullanılmaktadır.Meta-sezgisel optimizasyon yöntemlerinin başarımlarını arttırmak için kullanılan çözümlerdenbiriside kaotik haritaların kullanılmasıdır. Kaos doğrusal olmayan yöntemlerin fenomeni olarakliteratürdeki yerini almaktadır. Bu makalede sıklıkla kullanılan kaotik haritalardan biri olançadır (tent) harita kullanılarak yeni bir kaotik optimizasyon yöntemi önerilmiştir. Önerilenyöntem parçacık tabanlı bir yöntemdir ve bu yöntem rastgele parçacık oluşturma, en iyi değerihesaplama, parçacık güncelleme ve en iyi değeri güncelleme aşamalarından oluşmaktadır. Çadırharita parçacık güncelleme aşamasında kullanılmaktadır. Önerilen yöntemim performansını testetmek için literatürde sıklıkla kullanılan 12 adet sayısal karşılaştırma fonksiyonu kullanılmıştırve elde edilen sonuçlar literatürde daha önce önerilmiş ve yaygın olarak kullanılanoptimizasyon yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar ve karşılaştırmalar, önerilenyöntemin başarılı bir optimizasyon yöntemi olduğunu göstermektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği