Annelerin ishale karşı tutum ve davranışları - Taskın, Erdal; Kılıç, Mehmet; Aydin, Mustafa; Aygün, A. Denizmen; Kabakuş, Nimet (My University, 2003)
Amaç: ishal, önlenebilir çocuk ölüm nedenlerinden biridir ve çocukluk çağındaki önemli sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle annelerin ishal konusundaki bilgi ve tutumlarının geliştirilmesi sorunun çözülmesine katkıda bulunacaktır. Bu nedenle bölgemizdeki annelerin bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları poliklinikleri „yanında değişik sosyoekonomik düzeyleri yansıtacak şekilde beş sağlık ocağında gerçekleştirildi. Annelerin kişisel özellikleri yanında, ishal konusundaki bilgi, tutum ve davranışları anket formları değerlendirilerek öğrenildi. Çalışmada 2409 annenin yanıtları değerlendirildi. Annelerin eğitim durumları, sosyal yaşam bölgeleri, yaşı, çocuk sayısı ve sağlık bilgileri ile ishal konusundaki bilgi tutum ve davranışları arasındaki ilişkileri incelendi. Bulgular: Çalışmaya 2409 anne katıldı. Eğitim düzeyi yüksek olan ve kentsel yaşam bölgelerinde yaşayan annelerin sağlık ve ishal bilgisi açısından daha başarılı oldukları gözlenirken (%95.6 ve %92.5), aynı başarıyı ishalli çocuğa yaklaşım sırasında tutum ve davranışa yansıtamamışlardı (%58.9). Kırsal bölgede yaşayan annelerin %95.6'sı ishal sırasında ağızdan sıvı tedavisi ve ishalin ev tedavisini bilmiyorlardı. Sonuç: Sağlık kuruluşuna başvuran ailelerin ishal konusunda bilgilendirilmesinin, anne sütü kullanımının özendirilmesi, eğitim kurumlarında seminerler düzenlenmesinin, basın-yayın kuruluşlarının etkin ve doğru kullanılmasının önemli yararlar sağlayacağı kanısına varıldı.
Keywords: Çocuk; Sağlık bilgisi; tutumları; uygulamaları; Anketler; İshal; Anneler