MUHASEBE HATA VE HİLELERİNİN ORTAYA ÇIKARILMASINDA ADLİ MUHASEBECİLİK MESLEĞİNİN ÖNEMİ - DEMİR, CUMHUR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Dünyada ekonomik ve teknolojik alanlarda meydana gelen gelişmeler, işletmelerin yapılarında ve politikalarında da değişikliklere yol açıp, işletmelerin iş hacimlerini büyüterek küresel boyutlarda faaliyet göstermelerini kolaylaştırmıştır. Bu gelişim ve değişim, işletmeler için birtakım olumlu etkilerde bulunduğu gibi bazı olumsuz etkileri de beraberinde getirmiştir. Bu olumsuz etkilerin başında bazı işletmelerin muhasebe kayıtlarında gözlemlenen hatalı ve hileli işlemlerin çok daha profesyonelce yapılıyor olmasıdır. Artan teknolojik imkanlarla beraber daha da karmaşık hale gelen ticari iş süreçleri ve bununla ilgili artan bu tür mali nitelikli suçların çözüme kavuşturulmasında yargı mensupları ile suç biliminin araştırmacıları yetersiz kalmaktadırlar. Söz konusu yetersizlik yeni, farklı, çözüm odaklı ve profesyonel yöntemlerle çalışan bir alanın gerekliliği ihtiyacını doğurmuştur. Yeterli eğitim, tecrübe ve bilgi donanımına sahip olan adli muhasebeciler, bu anlamda ortaya çıkan ihtiyaca cevap verebilmektedirler. Adli muhasebe, dünyada özellikle son 40 yıldır ciddi bir şekilde uygulanan; muhasebe, hukuk, denetim, istatistik, psikoloji ve bilgi teknolojileri gibi birçok disiplini içine alan, mahkemelere intikal etmiş olan hukuki sorunların çözümüyle ilgilenen, hile ve usulsüzlük gbi suçların tespit edilmesi, önlenmesi ve çözümüyle uğraşan bir meslek dalıdır. Adli muhasebecilik mesleği, dünyanın birçok ülkesinde biraz daha eski bir geçmişe sahip olmasına rağmen, Türkiye'de daha yeni sayılabilecek bir durumdadır. Çalışmada, öncelikle muhasebe mesleğinde sıklıkla yapılan muhasebe hata ve hilelerine değinilecek, sonrasında adli muhasebe ve adli muhasebecilik mesleği kavramları incelenerek, mesleğin kapsam, özellik, faaliyet alanları ve önemi açıklanmaya çalışılacak, daha sonrasında ise konunun Türkiye açısından durumu hakkında bilgi verilmeye çalışılacaktır.

Developments in the economic and technological fields in the world have caused changes in the structure and policies of the enterprises and facilitated the businesses to operate on a global scale by increasing their business volumes. This development and change have brought some positive effects for businesses as well as some negative effects. One of these negative effects is that the erroneous and fraudulent transactions observed in the accounting records of some businesses are performed much more professionally. The members of the judiciary and the researchers of crime science are insufficient in resolving the commercial business processes and the related financial crimes that have become more complex with the increasing technological possibilities. This inadequacy has created the need for a new, different, solution-oriented and professional field that works with professional methods. Forensic accountants who have sufficient training, experience and knowledge can respond to the need arising in this sense. Forensic accounting has been applied thoughtfully in the world, especially for the last 40 years. It is a profession that covers many disciplines such as accounting, law, audit, statistics, psychology and information technologies, deals with the solution of legal problems that have been submitted to courts, and deals with the detection, prevention and solution of crimes such as fraud and irregularity. Although forensic accountancy profession has a long past in many countries, it is a new business area in Turkey. In this study, first of all, accounting errors and frauds frequently made in the accounting profession will be mentioned. Later, the concepts of forensic accounting and forensic accounting profession will be examined, and the scope, characteristics, fields of activity and importance of the profession will be explained. Finally, some information about this issue in Turkey will be provided.
The importance of forensic accounting profession in detecting accounting errors and frauds
Keywords: İşletme