DEĞİŞİK BAKTERİ VE SUBSTRAT KULLANILARAK AMİLAZ ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIZ, SEHER (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK BAKTERİ VE SUBSTRAT KULLANILARAK AMİLAZ ÜRETİMİNİN İNCELENMESİ Seher Yıldız Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1993, Sayla :23 Bu çalışmada.farklı bakteri ve nişasta kaynağı kullanılarak aifa-amüaz üretimi incelendi. Alfa amilaz üreten mikroorganizma olarak Bacttus cinsine ait olan 6. amylolkfufaclens.B. subtlis, B. fbhenSomüs Re 8. stearotermophBus ve ayrıca Escherichia coli kutlanıldı. Bu bakterilerin herblrinln aynı besiyeri ve sıcaklıktaki alfa-amîlaz üretimleri tespit edildi. Alfa-amüaz aktivitesi, nişastanın iyot ite verdiği renk esasına dayanılarak ölçüldü. Kullanılan bu yöntemin diğer bir adıda Dekstrinojenik Yöntem'dir. Besiyerindeki CaCİ2 yerine CaSCtyın kuUanıbnası ve ortama % 15 gliserol ilavesi bakterilerin çoğalması ve enzim aktivite&ini olumlu yönde etkilemiştir. Yapılan bu çalışmalarda, aynı şartlar altında enzim aktMtesinln 8. Itcheniformis' te 31.69 - 178.25 lU/rnl, B. stearotermophSusla 31.69 - 68.66, 6. amyloliquefaciens 1e 36.97-223.52 İU/ml, 8. suoffîste 31.69 - 76.58 İU/ml arasımla okluğu, Escherichia colt 'de hiç olmadığı tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Bakteri, Dekstrinojenik Yöntem, Alfa-amilaz

II SUMMARY Master Thesis INVESTIGATION OF ALPHA-AMYLASE PRODUCTION BY USING VARIOUS BACTERIA AND SUBSTRATES Seher YİLDİZ Fırat Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 1993, Page : 23 In this study, afcha-amylase production by using different bacteria and starch source were investigated. Bacilus amytottquefaciens, B. subffis, B. lictwnffbrmis, B. steamtermophius and £ co// were used as alpha-amyiase producing microorganisms. Alpha-amylase production by these microorganisms were determined in the same nutrition medium and at the same temperatures. Alpha-amylase activity was measured by means of principle of the color produced as a result of the reaction of starch with iodine. This procedure is also called "Dexstrinogenic method ". Both bacterial growth and enzyme activity were enhanced when CaCfe was replaced by CaS04 and 15% glycerol was added in the medium. Enzyme activity under the same conditions for B. lichenfformis, B.siearotermophius, B. amybliquefaciens and 6. subttis was determined as 31.69 - 178.25, 31.69 - 68.66, 36.97 - 223.52 and 31.69 -76.58 respectively. No alpha-amylase activity was observed in E.coli. Keywords : Bacteria, Dextrinogenic Method, Alpha-amylase.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology