AĞ KAFESLERDE YETİŞTİRİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI ONCORHYNHUS MYKİSS (WALBAUM, 1792)'İN KAN PROTEİN DÜZEYLERİ - DAĞ, MURAD (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nde ağ kafeslerde yetiştirilen Gökkuşağı alabalığının kan protein düzeylerinin aylık değişimi incelendi. Bir yıl boyunca Gökkuşağı alabalıklarından aynı yaş gurubundan her ay 10 örnek alınarak toplam boy ve canlı ağırlıkları ölçüldü. Kaudal venadan alınan kan örneklerinin serumu çıkarılarak; albumin, total protein, globulin ve fibrinojen miktarları belirlendi. İncelenen kan protein düzeylerinden; total protein (TP) 4,52 g/dl, albumin 2,37 g/dl, globulin 2,15 g/dl olarak yıl içerisinde en yüksek Mart ayında bulunmuştur. Fibrinojen ise en yüksek Ocak ayında (198,74 mg/dl) bulunmuştur. Toplam protein, albumin ve globulin düzeyleri en düşük kış aylarında bulunurken fibrinojen yaz aylarında en düşük miktarda bulunmuştur. İstatistiki analiz sonuçlarına göre tüm ölçümlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur (p<0,05). Total protein seviyesi ile toplam boy ve canlı ağırlığı arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuş ve determinasyon katsayısı sırasıyla R² = 0,169; R² = 0,342 olarak hesaplanmıştır. Albumin, globulin, fibrinojen değerleri ile toplam boy ve canlı ağırlık ve değerleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur ve bu değerlerin aylık değişimleri önemli bulunmuştur ( P < 0,05).

In this study, monthly changes of blood protein levels in rainbow trout were examined. For this purpose, fish samples were obtained from cages established on Keban Dam Lake. This study was carried out for one year and 10 fish with same age group were examined monthly. Firstly, total length and live weight of fish samples were measured and then blood samples were taken from caudal vein. Serum in blood samples were separated and albumin, total protein, globulin and fibrinogen levels in blood serum were determined. In the examined blood samples, the highest values were found as 4.52 g/dL for total protein, 2.37 g/dL for albumin, 2.15 g/dL for globulin in March and 198.74 mg/dL for fıbrinogen in January. On the other hand, the lowest values were obtained in the winter season for total protein, albumin, globulin and in the summer season for fibrinogen. According to the statistical analysis, it was found that monthly changes of all determined values was significant (p<0.05). The changes of total protein level with the length and weight of fish were showed a positive correlation and correlation coefficients were R²=0.169 and R²= 0.342 respectively. In addition, the changes of albumin, globulin and fibrinogen levels with the length and weight of fish were also found positive relationship. Monthly changes of all these values were statically found significant (p<0.05).
Blood protein levels of rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) cultured in the cage
Keywords: Su Ürünleri