ELAZIĞ İLİ VE ÇEVRE İLLERDE AVCILAR, AV HAYVANLARI VE ÜRÜNLERİYLE UĞRAŞANLARDA TULAREMİ GÖRÜLME SIKLIĞININ MİKROAGLÜTİNASYON YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - AKSU, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2013)
Tularemi, Francisella tularensis isimli bakterinin etken olduğu, hayvanlardan (zoonoz) bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tavşan, fare, sincap gibi kemirici hayvanlar hastalığın asıl kaynağıdır. Tavşan ateşi veya avcı hastalığı olarak da bilinir. Keneler ve kan emici sinekler ise hastalığı bulaştırır. Tüm Dünya?da ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Avcılar, av hayvanları ve bunların ürünleriyle uğraşan kişiler, tularemi hastalığı için önemli bir risk grubudur. Tularemi tanısında en sık kullanılan yöntemler hasta serumunda antikor aramaya yönelik mikroaglütinasyon, tüp aglütinasyonu, lateks aglütinasyonu ve ELISA dır. Mikroaglütinasyon tüp aglütinasyonuna göre 100 misli daha duyarlı bir yöntemdir. Aglütinasyonda yer alan antikorlar IgG ve IgM tipidir ve her ikisi de hastalığı geçirenlerde on yıla kadar pozitif kalabilir. Bu çalışmada Elazığ ve çevre illerde tularemi için önemli bir risk grubunu oluşturan avcılar, av hayvanları ve ürünleriyle uğraşan kişilerin serumlarında, mikroaglütinasyon yöntemiyle Francisella tularensis?e karşı gelişmiş olabilecek IgG tipi antikorlar araştırılmış ve kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Bu amaçla toplam 110 kişinin serum örneği (risk grubundan 60, kontrol grubundan 50), kullanılmıştır. Risk grubuna dahil olan 2 kişide (%3.3) 1/2560 titrede pozitiflik saptanmıştır. Kontrol grubunda antikor pozitifliği saptanamamıştır. İstatistiksel değerlendirmede, hasta ve kontrol grupları arasında seropzitiflik yönünden anlamlı fark tespit edilmiş olup (p<0.05), bu sonuçlara göre tularemi tanısında mikroaglütinasyon yönteminin duyarlı ve özgül bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre tularemi tanısında serolojik bir yöntem olan mikroaglütinasyon yöntemi en duyarlı tanı yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca Elazığ ve çevre illerde tularemi hastalığının önemli bir halk sağlığı sorununa yol açabileceği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Avcı, Tularemi, mikroaglütinasyon yöntemi

Tularemia is a zoonotic infectious disease caused by a bacteria that is named Francisella tularensis. Rodent animals like rabbits, ratsand squirrels are primer sources of the disease. It is also known as `rabbit fever? or `hunters disease?. Ticks or biting flies are vectors of the disease. Tularemia is a public health problem in our country and all over the world. Hunters and people who deal with game animals and their products compose an important risk group for tularemia. The most often assay forts the diagnosis of tularemia are microagglutination, tube agglutination, latex agglutination which depend on detection of antibody in host serum. Microagglutination is hundredfold more sensitive method than tube agglutination. The antibodies appearing in agglutination are the type of IgG and IgM and both of them may stay positive up to ten years. In this study, in serums of important risk groups for tularemia such as hunters, people who are dealing with game animals and their products in Elazığ and neighboring provinces, IgG antibodies against Francisella tularensis were detected with microagglutination and were compared with control group. For this purpose 110 serum samples (60 serums from risk group, 50 serums from control group) were used. 2 out of the risk group (%3,3) were positive at 1/2560 titers. There was no antibody positivity at control group. In statistical analysis significant difference between patient and control groups were dedected in the sropositivityş according to these results the sensitivity and specifity of microagglutination in diagnosis of tularemia were %100. According to the results of this study microagglutination is aserological assay and it is the most sensitive diagnostic assay for tularemia. Also it was observed that tularemia may lead to an important public health problem in Elazığ and neighboring provinces. Keywords: The hunter, tularemia, microaglutination assay.
Elazig hunters in and surrounding provinces, the incidence of tularemia who dealed av mikroaglütinasyon method investigation of animals and its products
Keywords: Mikrobiyoloji