Isolation, cloning and sequence analysis of enolase enzyme encoding gene from theileria annulata for assessment of important residues of this enzyme - Akat, Ayberk; Turgut, Dilek Balık; Aktaş, Münir; Dumanlı, Nazir (My University, 2014)
Bu yıl ilk kez önemli bir antitheilerial ilaca karşı direnç geliştiği rapor edilmiştir. Yeni antitheilerial ilaçların veya aşıların geliştirilmesi amacıyla Theileria annulata genomik DNAsından enolaz geni izole edilmiş, literatürde ilk kez klonlanmış ve web tabanlı araçlar kullanılarak hem nükleotid hem de amino asit seviyesinde analiz edilmiştir. Bu analizler genin 1365 nükleotidden oluştuğunu ve 40-41 rezidüleri arasında bir intron dizisi içerdiğini göstermiştir. Klonlanan genin restriksiyon enzim haritalama analizinde, TaENO Elazığ soyundakiçifti değişikliklerinin, Ankara soyu ile karşılaştırıldığında, geni kesen ve kesmeyen enzimlerde farklılıklar yarattığı gözlemlenmiştir.farklılıklar, farklı soyların restriksiyon haritalama ile tanımlanmasına yardımcı olabilir ve T. annulata soylarının herhangi bir bölgedeki coğrafik dağılımının belirlenmesini mümkün kılabilir. T. annulata enolaz geni dizisi ile konak Bos taurusun kas enolaz izoformu karşılaştırıldığında, T. annulatada bulunan 4 farklı insersiyonun B. taurus enolazında bulunmadığı belirlenmiş ve bu çalışmanın önemli bir bulgusu olarak rapor edilmiştir. T. annulata enolazının modelleme çalışmaları bu insersiyonların B. taurusta bulunmayan halkalar oluşturduğunu göstermiş ve bu halkaların enzim inhibitörleri için spesifik bağlanma bölgeleri olabileceği önerilmiştir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Genetik ve Kalıtım; Veterinerlik