Okul Yöneticilerinin Cinsiyete Göre Mizah ve Disiplin Anlayışı - Göktaş, Seyit Ahmet; Çelikten, Mustafa (Fırat University, 2026)
Bu çalışma, okul yöneticilerinin mizah ve disiplin anlayışlarını cinsiyet temelli bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında okul kültürü, liderlik, iletişim, motivasyon ve akademik başarı değişkenleri üzerinden bir durum analizi yapılmıştır. Nitel desene sahip bu çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmış ve içerik analizi tekniği kullanılarak değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Bulgular, mizahın yapıcı, güven oluşturan ve stres azaltan bir araç olarak kullanıldığını göstermektedir. Katılımcılar, mizahı ekip ruhunu geliştiren, iletişimi kolaylaştıran ve motivasyonu artıran bir unsur olarak görmüş; ancak empatik ve dengeli kullanımının önemine dikkat çekmiştir. Mizah anlayışının cinsiyet, kültür ve bireysel özelliklere göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Disiplin ise yöneticiler tarafından adalet, özdenetim, kurallara uyum ve sorumluluk ekseninde tanımlanmıştır. Sonuç olarak, mizah ve disiplin anlayışlarının cinsiyete göre farklılaştığı ve etkili okul yönetimi için mizah, empati, iletişim ve disiplinin dengeli kullanımının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Bu çalışma, okul yöneticilerinin mizah ve disiplin anlayışlarını cinsiyet temelli bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında okul kültürü, liderlik, iletişim, motivasyon ve akademik başarı değişkenleri üzerinden bir durum analizi yapılmıştır. Nitel desene sahip bu çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmış ve içerik analizi tekniği kullanılarak değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Bulgular, mizahın yapıcı, güven oluşturan ve stres azaltan bir araç olarak kullanıldığını göstermektedir. Katılımcılar, mizahı ekip ruhunu geliştiren, iletişimi kolaylaştıran ve motivasyonu artıran bir unsur olarak görmüş; ancak empatik ve dengeli kullanımının önemine dikkat çekmiştir. Mizah anlayışının cinsiyet, kültür ve bireysel özelliklere göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır. Disiplin ise yöneticiler tarafından adalet, özdenetim, kurallara uyum ve sorumluluk ekseninde tanımlanmıştır. Sonuç olarak, mizah ve disiplin anlayışlarının cinsiyete göre farklılaştığı ve etkili okul yönetimi için mizah, empati, iletişim ve disiplinin dengeli kullanımının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Okul Yöneticilerinin Cinsiyete Göre Mizah ve Disiplin Anlayışı
Keywords: Educational Psychology; Eğitim Psikolojisi