Eklemeli İmalat Yöntemi ile Üretilen Farklı Geçici Kron Materyallerinin Renk Stabilitelerinin Değerlendirilmesi: in vitro Bir Çalışma - Kara, Aybüke; Kızılkaya, Ayşe Rençber; Konuş, Furkan (My University, 2024)
Amaç: Eklemeli imalat yöntemi ile üretilmi ş farklı geçici kron materyallerinin, farklı içeceklerde bekletilerek renk stabilitesinin değer- lendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada iki farklı 3 boyutlu yazıcı (Formlabs Form 3 ve DentaFab) ile iki farklı geçici kron reçinesi [Formlabs (Temporary C&B) ve DentaFab (Temp Resin) (n=40)] kullanılarak toplam 80 adet geçici kron örneği üretildi. Hazırla- nan örnekler, n=10 olmak üzere toplamda 8 gruba ayrıldı. Geçici kron ör- nekleri renklendirici solüsyona dald ırılmadan önce ilk L*, a*, b* değerleri spektrofotometre kullanılarak ölçüldü. Her bir gruptaki örnek- ler farklı renklendirici solüsyonlara (distile su, çay, kahve, vi şne suyu) daldırıldı ve bir hafta süre ile bekletildi. Solüsyondan çıkarılan örnekler spektrofotometre ile ikinci değerleri ölçülerek renk ?E00 değerleri kay- dedildi ve verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: DentaFab ge- çici kron reçinesi, Formlabs geçici kron reçinesine k ıyasla daha fazla renk değişimi gösterdi. DentaFab grubunda tüm renklendirici solüsyon- lardaki gruplar birbirinden farklı renklenme gösterdi ve ortalama olarak en yüksek renk de ğişikliği vişne suyu grubunda (17,78105 ?E00), en düşük renk değişikliği ise çay grubunda (7,18535?E00) gözlendi. Form- labs grubunda, çay grubu (3,64041?E00) ve vişne suyu grubu (3,27609 ?E00) benzerken, kahve grubu (5,05366 ?E00) diğer iki gruptan farklı renklenme göstermekteydi. En yüksek renk de ğişikliğine kahve gru- bunda, en düşük renk değişikliğine ise vişne suyu grubunda rastland ı (p<0,001). Sonuç: DentaFab grubu ve Formlabs grubunun renk stabi- litesi ve farklı renklenme değerleri göstermesi materyallerin kimyasal içeriği, eklemeli üretim tekniği ve kürleme farklılıklarından kaynakla- nabileceği düşünülmektedir. Uzun vadeli geçici kronlar, renklenme açı- sından düşük değer gösteren materyallerden seçilmelidir.
Keywords: 3 boyutlu yazıcı; renk stabilitesi; Geçici kron reçinesi; dijital ışık işleme; stereolitografi