ALKİL METAKRİLATLARIN FİZİKSEL VE TERMODİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - KAYA, İSMET (Fırat Üniveristesi, 1995)
DOKTORA TEZİ alkil metakrilatlarin fiziksel ve termodinamik özelliklerinin incelenmesi İsmet KAYA FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI 1995, Sayfa :135 Bu çalışmada ters faz gaz kromatografîsi tekniği kullanılarak poli (metil metakrilat), poli (etil metakrilat), poli (isobutil metakrilat), poli (tert butil metakrilat) ve poli (isobornil metakrilat)'ın çözücü ve çözücü olmayan maddelerle bazı termodinamik özellikleri incelendi. Bu amaçla, Chromosorb W(45-60 mesh) üzerine PMMÂ, PEMA, PİBMA, Pt-BMA ve PİBORNMA kaplanmış ve bu şekilde hazırlanan dolgu maddeleri kullanılarak beş cam kromatografi kolonları hazırlandı. Bu kolonların içerisinde 80°C'de 24 saat süreyle taşıyıcı gaz (N2) geçirilerek safsızlıklardan arındırıldı ve daha sonra 200°C 'den başlamak üzere 50°Cye kadar kademeli olarak her 10°C 'de bir metanol, aseton, metil asetat, etil asetat, etil metil keton, tetrahidrofuran, benzen, o-ksilen, n-oktan, n- nonan, n-dekan, n-undekan, n-dodekan organik solventleri prob olarak her bir kolona enjekte edildi. Her bir prob için; net ahkonma (tr) zamanlan yardımıyla spesifik alıkonma hacimleri (Vg°) hesaplandı. Bu değerlerden yararlanarak PMMÂ, PEMA, PİBMA, Pt-BMA ve PİBORNMA'm camsı geçiş sıcaklığı sırasıyla 110, 70, 53, 111 ve 108°C olarak belirlendi. Camsı geçiş sıcaklığı üzerinde her bir prob için sorpsiyona ait molar ısı (AH,S), serbest enerji (AGjS) ve entropi (AS,S) değerleri belirlendi. Ayrıca, sonsuz seyreltik hal için pröbların ağırlık kesri aktiflik katsayısı (a, /w, )°°, kısmi molar ışılan (AH,00), kısmi molar serbest enerjileri (AGj00) ve Flory-Huggins etkileşim parametresi (x) değerleri her kolon için 2 hesaplandı.Flory-Huggins ve kısmi molar serbest enerji değerlerinden faydalanılarak hesaplanan 8j /RT- 2 X/V, ve 8, -AG^/V, değerleri her kolon için problaraı çözünürlük parametresi 8,'e karşı grafiğe alınarak düzgün doğrular elde edildi. Bu doğruların eğim ve kaymalarından polimerlerin çözünürlük parametresi hesaplandı. Bulunan değerler poîimer - çözücü ve çözücü olmayan sistemler için literatürde verilen değerlerle uyum içinde olduğu görüldü. Termogram analizlerine göre polimerlerin aktivasyon enerjileri belirlendi. Ayrıca, pol: viskozite sayılan ve şişme katsayılan belirlendi. f- Anafetar Kelimeler: Termodinamik özellikler, PMMA, PEMA, PİBMA, Pt-BMA PİBt kromatografîsi, aktivasyon enerjisi, limit viskozite sayısı ve şişme katsayısı. V ;. |
Study of fhysical and thermodynamic preporties of alkyl methacrylates
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry