E-Mentorluk Sürecinin Mente Başarısına Etkisi - Özdemir, Tuncay Yavuz; Özan, Mukadder Boydak (My University, 2013)
Bu araştırma ile il eğitim denetmen ve yardımcılarının mesleki gelişimlerini sürdürmelerinde ementorluk modelinin sürece olan katkılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle tüm etkinliklerin gerçekleştirildiği uygulama sitesi (www.e-mentorum.com) hazırlanarak yayınlanmıştır. Literatür taraması ve uygulama başlangıcında uygulama sitesi kullanıcılarından gelen istekler doğrultusunda belirlenen sekiz öğrenme içeriği ile ilgili öğrenme materyalleri hazırlanarak uygulama sitesine yüklenmiştir. Uygulama sitesinde yönetici, ementor ve mente olarak üç farklı kullanıcı grubu tanımlanmıştır. 2011-2012 yılında, Elazığ, Malatya ve Bingöl illerinde görevli il eğitim denetmen ve yardımcılarından 59'unun katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada akademisyen ve deneyimli il eğitim denetmenleri e-mentor, çalışma grubunda yer alan diğer il eğitim denetmen ve yardımcıları mente, araştırmacı ise yönetici olarak atanmıştır. Tek grup öntest sontest deneysel desende gerçekleştirilen araştırmada uygulama sitesi üzerinden yapılacak etkinliklerin neler olduğu ve nasıl yapılacağı hakkında oryantasyon eğitimleri verilmiştir. E-mentorluk uygulamasının, il eğitim denetmen ve yardımcılarının başarılarına etkisini belirlemek için başarı testi kullanılmıştır. Sonraki aşamada başarı testi öntesti yapılarak uygulamaya başlanmıştır. 10 hafta süren araştırma sonunda başarı testi sontestleri uygulanmıştır Araştırma sonucunda elde verilerin analizi aşamasında ilişkili örneklemler t testi, Kruskal Wallis H testi veMann Whitney U testi kullanılmıştır. Verilerin analizi ile e-mentorluk uygulamasının, il eğitim denetmen veyardımcılarının başarılarına olumlu katkı sağladığı görülmüştür.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları