Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerinde Çalışan Ebe ve Hemşirelerin Erkek Hemşirelere Yönelik Görüşlerinin Belirlenmesi - Yüksekol, Özlem Doğan; Duman, Mesude (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde çalışan ebe ve hemşirelerin erkek hemşirelere yönelikgörüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipte kesitsel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Elazığ il merkezinde bulunanFırat Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi, Harput Kadın-Doğum ve Çocuk hastanesi, Özel Anadolu hastanesi, ÖzelMedical Park hastanesinin kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde çalışan 86 ebe ve hemşire oluşturmuştur. Çalışmanınörneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden 62 kişi oluşturmuş, 24 kişi ise çalışmaya katılmayı reddetmiştir. Verileraraştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır. Veriler yüzde, frekans hesaplamalarıile Pearson Ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Katılımcıların %72.6’sı eğitim alırlarsa erkeklerin de hemşirelik yapabileceğini, %71’i erkek hemşirelerin iyibakım verebileceğini belirtmelerine rağmen %71’i erkek hemşirelerin erkek hastaların daha çok olduğu alanlarda çalışmalarıgerektiğini, %74.8’i erkek hemşirelerin doğumhanede çalışamayacağını, %54.8’i erkek hemşirelerin sadece güç gerektirenalanlarda çalışabileceğini, %62.9’u erkek hemşirelerin doğum servisinde çalışamayacağını belirtmişlerdir. Jinekolojikliniğinde çalışanların ‘Erkek hemşireler doğum ve süt izni gibi izinleri olmadığı için tercih sebebi olabilir’ ifadesinionaylama oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p=0.022). Mesleki deneyimi 11 yıl ve üstünde olan katılımcıların‘Hemşirelik mesleği kadın mesleğidir’ ifadesini onaylama oranları istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p=0.037).Sonuç: Katılımcılar eğitim alınırsa erkeklerin de hemşirelik yapabileceğini belirtmiş, ancak erkek hemşirelerindoğumhanede çalışamayacağını, erkek hemşirelerin erkek hastaların yoğunlukta olduğu alanlarda çalışması gerektiğinibelirtmişlerdir. Erkek hemşirelerin her klinikte çalışabileceği konusunda eğitim önerilebilir.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Hemşirelik