Bütüncül bir Bakış Açısıyla Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) - Demırkol, Murat; Ceylan, Esengül; Ozdemır, Tuncay Yavuz; Doğan, Abdulvahap (My University, 2024)
Mesleki eğitim, öğrencilerin teorik kazanımlarının pratiğe dönüştüğü, belirli bir meslek alanında iş alışkanlığı, bilgi ve beceri kazandırıldığı, öğrencilerin iş hayatına entegrasyonunda önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile mesleki eğitim alanında eğitim hayatlarına devam eden öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerini (MESEM) tercih etme sebeplerinin neler olduğu tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışma fenomonoji deseninde yürütülmüştür. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin doğusunda bulunan bir ilinin bünyesinde MESEM uygulamasının yer aldığı okullarda görev yapan okul yöneticisi, öğretmen, öğrenimine devam eden öğrenci, öğrencilerin velileri ve eğitim gördükleri işletmeler oluşturmaktadır. Bu çalışma sekiz okul yöneticisi, sekiz öğretmen, on öğrenci, üç veli ve üç işletme temsilcisi olmak üzere toplam 32 katılımcı ile yürütülmüştür. Çalışma sonucunda MESEM uygulamasına geçiş aşamasında yapılan yanlış bilgilendirmeler, uygulamanın asıl amacının bireylere meslek edindirme değil, daha çok sosyal yardım dağıtımı gibi algılandığı sonucuna varılmıştır. İllere ve okullara sayı kotaları konulması sonucunda bir rekabet ortamının oluştuğu ve okulların öğrenci kayıtlarını artırmak için çeşitli yöntemlere başvurduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin MESEM’e geçiş yapma nedenleri olarak, maddi kazanç elde etme düşüncesi gibi önemli bir etkenin ortaya çıktığı görülmüştür. Ayrıca MESEM’in sağladığı eğitimin öğrencilerin pratik beceriler kazanmasında ve nitelikli elemanlar olarak yetişmelerinde kritik bir rol oynayabileceği belirlenmiştir.
Keywords: MESEM; mesleki eğitim merkezi; mesleki eğitim.