İŞLETMELERİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DÜZEYİNİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ: İŞLETME GRUBUNA BAĞLI OLMA VE ULUSLARARASILAŞMANIN ROLÜ - Kayacı, Ayşe (Fırat University, 2022)
Bu çalışmada bilgi ve iletişim teknolojileri düzeyinin işletme verimliliği üzerindeki olumlu etkisi bilgi temelli yaklaşım perspektifi ile araştırılmıştır. Ayrıca işletme grubuna bağlı olan ve uluslararasılaşma düzeyi daha yüksek olan işletmelerde bu olumlu ilişkinin daha yüksek düzeyde gerçekleşip gerçekleşmediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada World Bank Enterprise Survey veri tabanında yer alan ve 2015 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen anket verilerine yer verilmiştir. Araştırma hipotezleri en küçük kareler yöntemi ile regresyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan regresyon analizleri sonucunda beklenenin tersine işletmelerin bilgi ve iletişim teknolojisi düzeyi ile verimlilikleri arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. İşletme grubuna bağlı olma ve uluslararasılaşma düzeyi değişkenlerinin beklenen yönde düzenleyici etkisi tespit edilememiştir. Öte yandan işletme grubuna bağlı işletmelerde bilgi ve iletişim teknolojileri ile verimlilik arasındaki olumsuz ilişki daha kuvvetlidir. Bu araştırma benzer araştırmalardan farklı olarak Türkiye genelinde oldukça geniş bir veri tabanından elde edilen veriler ışığında, ilgili yazında öngörülen bilişim teknolojilerinin işletme verimliliğine olumlu etkisinin her ülke bağlamında geçerli olacağı varsayımının mümkün olmadığını göstermektedir.

In this study, the positive effect of information and communication technologies on firm productivity has been investigated through knowledge-based view. Moreover, it has been tried to find if this positive relationship is higher for firms that are affiliated to business groups and have higher internationalization level. This study has used the data of Turkey for the year of 2015 from World Bank Enterprise Survey database. Research hypotheses were tested through ordinary least squares regression method. According to results of regression analyses, there has been a significant and negative relationship between information and communication technologies level of the firm and firm productivity contrary to our expectations. The moderating influence of business group affiliation and internationalization level were not be determined in expected directions. However, the negative relationship between information and communication technologies and firm productivity is stronger for business group affiliated firms. This study has shown that the proposition of positive impact of information technologies on firm productivity cannot be applicable for all country contexts in the light of a diverse dataset derived from Turkey and that makes it distinct from similar studies.
The Impact of Information and Communication Technology Level of Firms on Productivity: The Role of Business Group Affiliation And Internationalization