ERBİL'DE BOŞANMIŞ BİREYLER ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - SALEEM, HOSHMAND MOHAMMED SALEEM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Toplumun en temel yapı taşlarından biri olan aile kurumu, yalnızca evlilikle değil, boşanma olgusuyla da yakından ilişkilidir. Boşanma, günümüzde üzerinde durulması gereken önemli bir toplumsal meseledir; zira birçok kişisel ve toplumsal sorunun kökenine inildiğinde, çoğu zaman boşanma olgusuyla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle boşanma, yalnızca hukuki bir süreç olarak değil, aynı zamanda sosyolojik boyutlarıyla da ele alınması gereken çok yönlü bir konudur. Boşanmanın nedenleri ve sonuçları, aile yapısının ve toplumsal dinamiklerin analizinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda yürütülen bu çalışma, Erbil kentinde yaşayan boşanmış bireylerin boşanma sürecine ve sonrasına dair yaşadıkları deneyimleri sosyolojik bir bakış açısıyla incelemeyi amaçlamaktadır. Öte yandan çalışma Erbil ilinde boşanmanın nasıl bir toplumsal görünüme sahip olduğunu irdelemketdir. Nicel araştırma yöntemiyle tasarlanan bu çalışmada, Erbil'de yaşayan ve son beş yıl içerisinde resmi olarak boşanmış kadın ve erkek bireyler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini ise Erbil'de ikamet eden 100 boşanmış birey oluşturmaktadır. Sonuçta Erbil'de boşanma sebepleri arasında sırasıyla; "ekonomik nedenler", "sosyal media kullanımı", "ail eve akrabaların evliliğe müdahelesi", "sözlü/fiziksel şiddet", "geçimsizlik", "çocuğun olmaması" ve "kötü alışkanlıklar" gibi unsurlar yer almaktadır.

The institution of the family, one of the most fundamental building blocks of society, is closely related not only to marriage but also to the phenomenon of divorce. Divorce is an important social issue that needs to be emphasized today, because when the roots of many personal and social problems are examined, the phenomenon of divorce is often encountered. For this reason, divorce is a multifaceted issue that needs to be addressed not only as a legal process but also with its sociological dimensions. The causes and consequences of divorce have an important place in the analysis of family structure and social dynamics. In this context, this study aims to analyze the experiences of divorced individuals living in the city of Erbil regarding the divorce process and its aftermath from a sociological perspective. On the other hand, the study examines what kind of a social view divorce has in the city of Erbil. In this study, which was designed with quantitative research method, male and female individuals living in Erbil and officially divorced within the last five years were determined as the target group. The sample of the study consists of 100 divorced individuals residing in Erbil. As a result, among the reasons for divorce in Erbil; "economic reasons", "use of social media", "interference of relatives in the marriage", "verbal/physical violence", 'incompatibility', "lack of children" and "bad habits" are listed respectively.
A sociological study on divorced individuals in Erbil
Keywords: Sosyoloji