Elazığ Saklıkapı Kanyonunun Sportif ve Rekreaktif Amaçlı Kullanımı - Bingölbalı, Abdullah; Sengün, Mustafa Taner (My University, 2023)
Sportif faaliyetler, insanların artan boş zamanları sonrasında en çok tercih ettikleri ve birçok ülkenin de en önemli gelir kaynaklarından biri hâline dönüşmüştür. Bununla birlikte günümüzde “Rekreasyon” kavramı da bir sportif hareketliliğe dönüşmüş ve uzun vadeli programlarla insanların ruhsal, fiziksel ve sosyal gelişmelerine ve çevreyle bütünleşmelerine katkı sunmaya başlamıştır. Şehir hayatının yoğunluğu, yaşanan doğal felaketler ve salgın hastalıklar, son yıllarda doğa turizmini en çok ilgi gören serbest zaman aktivitelerinden biri hâline getirmiştir. Ancak bu tür aktivitelerde bulunmak isteyenler, nerelerde hangi tür faaliyetlerin yapılabileceği konusundaki bilgiye ulaşmakta sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle sportif rekreaktif alanlara sahip bu tür yerlerin özelliklerinin önceden belirlenmesi hem bu yerleri kullanacaklar için hem de buraların bilinirliği açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı; Elâzığ ili sınırları dâhilinde bulunan Saklıkapı Kanyonu’nun sportif amaçlı rekreaktif faaliyetlere ve turizme açılabilmesi için sahip olduğu özelliklerinin ortaya çıkarılması, rota tayinlerinin yapılması, projelerin ve turistik alt yapı ihtiyaçlarının belirlenmesi ve buna göre planlamanın yapılmasıdır. Bu çalışmada, literatür ve arazi gözlemlerinden elde edilen veriler ile birlikte Saklıkapı Kanyonu’nun spor amaçlı rekreaktif potansiyeli değerlendirilmiştir. Son 2 yıl içerisinde sahaya çeşitli dönemlerde farklı güzergâhlardan gidilerek coğrafi özellikler gözlenmiş, çizimler yapılmış, fotoğraf çekimlerinin yanı sıra drone kullanılarak saha taranmıştır. İnceleme alanın sahip olduğu sportif amaçlı rekreaktif yerlerin konum ve özellikleri; haritalara işlenerek ve görsellerle ifade edilerek açıklanmıştır. Ülkemiz turizmi yönünden çok değerli olacağı tahmin edilen Saklıkapı Kanyonu’nun Elâzığ ili ve kanyonun bulunduğu Baskil ilçesinin ekonomisine önemli katkı sağlayacak bir potansiyele sahip olduğu gözlemlenmiştir. Saklıkapı Kanyonu'nun spor amaçlı ve rekreaktif faaliyetler için oldukça uygun alanlara sahip olduğu, özellikle kanyonun tabanının spor amaçlı rekreaktif aktiviteler açısından oldukça uygun bir eğime ve tamamında yürünebilir bir parkur özelliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sportif ve rekreaktif aktiviteler açısından kanyon oldukça zengin olup; trekking, dağ bisikleti, çadır kampçılığı, dağcılık, kaya ve normal tırmanışlar, kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı, kano ve zipline için oldukça uygundur.
Keywords: Doğa; Saklıkapı Kanyonu; Rekreasyon; Spor; Elazığ