Genel anestezi esnasında peep uygulamasının arteriyel oksijenizasyona etkileri - Beştaş, Azize; Bayar, Mustafa Kemal; Erhan, Ömer Lütfi; Ezici, Musa; Avcı, Levent (My University, 2002)
Genel anestezi sırasında bozulabilen arteriyel oksijenizasyonım asıl nedeni atelektazilerin oluşmasıdır. Çalışmamızda anestezi sırasında PEEP uygulamasının arteriyel oksijenizasyon üzerindeki etkilerini araştırdık. Alt abdominal cerrahi girişim geçirecek, akciğer problemi olmayan, ASA I-II, premedikasyon verilmeyen, 24 yetişkin olgu çalışmaya alındı. 3 dakikalık preoksijenasyondan sonra anestezi indüksiyonunda tiyopental (3 mg kg'1), veküronyum (0.08 mg kg'1) vefentanil (3 yg kg'1); idame de %50-50 O2/N2O içinde %l-2 oranında sevofluran verildi. Rasgele 3 gruba ayrılan olgularda Grup F de PEEP uygulanmadı. İndüksiyondan 30 dk sonra, Grup II'de 5 cmH20 PEEP operasyon bitimine kadar uygulanırken, Grup III'de PEEP 5'er dk süreyle ve 5 cmH20'lik artışlarla 15 cmH20'ya kadar titre edildi. Daha sonra 5 cmH20'ya indirildi. İndüksiyon öncesi ve sonrasında 15 dakikalık aralarla hemodinamik değişiklikler, peak ve plato basınçları, kompliyans ve arter kan gazları değerlendirildi. Önemli hemodinamik değişiklikler olmadan, Grup I'e göre Grup IH'de, peak ve plato basınçlarının yanısıra arteri-yel oksijen basıncı ve oksijen satürasyonunda anlamlı artış saptandı (p<0.05). Grup II'de ise peak ve plato basınçları ve arteriyel oksijen basıncı ve oksijen satürasyonunda Grup I'e göre anlamlı olmayan artışlar saptandı. Genel anestezi sırasında yüksek PEEP uygulamaları ile PaO2 ve SaO2'de anlamlı yükselme sağlanabileceği sonucuna vardık.
Keywords: Anestezi; genel; Hemodinamik Prosesler; Atelektazi; Pozitif-basınçlı solunum; Anestezikler; genel