KOAH olgularında beslenme durumu, solunum fonksiyonları ve egzersiz performansı - Deveci, Figen; Tug, Tuncer; Turgut, Teyfik; Ogeturk, Murat; Kırkıl, Gamze; Kaçar, Canan; Muz, M. Hamdi (My University, 2005)
Çalışmamızda akut ve stabil dönemdeki KOAH’lı olgularda beslenme durumunun değerlendirilmesi ve beslenme ile ilgili parametreler ile akciğer fonksiyonları, egzersiz performansı ve genel sağlık durumu arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı konulan 10 atak (grup 1), 14 stabil (grup 2) olgu ile 10 sağlıklı kontrol olgusu (grup 3) çalışmaya alınarak antropometrik ölçümleri ile birlikte serum albumin, transferrin, tümörnekroz faktörü-alfa (TNF-alfa) değerleri, yağsız vücut kütlesi (YVK) ölçümleri yapıldı. Altı dakika yürüme testi (dyt) ve “St. George’s Respiratory Questionnaire (SGRQ)” solunum anketi uygulandı. Beden kitle indeksi (BKİ) grup 1 ve grup 2’de grup 3’e göre anlamlı derecede düşük (sırasıyla; p= 0.023, p= 0.008), serum albumin düzeyleri grup 1’de grup 2 ve grup3’e göre anlamlı derecede düşük (sırasıyla; p< 0.001, p= 0.001), serum transferrin düzeyleri ise grup 1’de grup 3’e göre anlamlı derecede düşüktü (p= 0.015). TNF-alfa seviyeleri grup 1’de grup 2’ye göre (p= 0.002), grup 2’de grup 3’e göre (p=0.001) anlamlı derecede yüksek, YVK grup 1’ de grup 2’ye göre (p= 0.003), grup 2’de grup 3’e göre (p< 0.001) anlamlı derecede düşük bulundu. Altı dyt mesafesi ataktaki olgularda 225.80 ± 40.35 m iken, stabil olgularda 405.16 ± 95.51 m olarakbulundu (p< 0.001). YVK ile BKİ ve 6 dyt arasında (sırasıyla p= 0.006, r= 0.481 ve p< 0.001, r= 0.830) ve serum albumin değeri ile 6 dyt arasında pozitif (p< 0.001, r= 0.850) ilişki, TNF-alfa ile 6 dyt arasında negatif (p< 0.001, r= -0.745) ilişki bulundu. Antropometrik ölçümlerde gruplar arasında istatistiksel fark saptanmadı. Grup 1’de günlük yaşam ve toplam skor grup2’ye göre anlamlı olarak yüksekti (p= 0.009, p= 0.013). Sonuç olarak KOAH’lı olgularda andropometrik ölçümlerdedeğişiklikler saptanmamasına rağmen beslenme bozukluğu olduğu görüldü. Ayrıca, beslenme parametreleri ile efor kapasitesiarasında bir ilişki olduğu saptandı.
Keywords: Antropometri; Vücut kitle indeksi; Egzersiz; Beslenme; Tümör nekrozis faktör-alfa; Solunum fonksiyon testleri; Akciğer hastalığı; kronik obstrüktif