AKUT MEZENTER İSKEMİLİ OLGULARIN TANISINDA ÜROTENSİN II DÜZEYLERİNİN YERİ - ÇAY, FERHAT (Fırat Üniveristesi, 2017)
Tanısı zor ve mortalitesi yüksek bir hastalık grubu olan akut mezenterik iskemide, serum Ürotensin düzeyinin, erken tanıda anlamlı olup olmayacağının ortayakoyulması amaçlandı. Çalışma Fırat Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun onayı ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde planlandı. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde AMİ tanısıyla yatırılan 20 hasta, nonspesifik karın ağrısı olan 20 hasta ve karın ağrısı şikayeti olmayan 20 kişi (sağlıklı kontrol grubu ) olmak üzere toplam 60 kişi dahil edildi. Numunelersantrifüje edilerek serum "ürotensin 2" seviyeleri ölçülmek üzere numuneler -20°C'desaklandı. Hastaların demografik bilgileri ve D-dimer, Laktat, AST ve ALP değerleri kaydedildi. Çalışmada elde edilen veriler ortalama ± standart sapma olarak sunulmuştur. Gruplar arasındaki farklılıkların değerlendirilmesinde tek yönlü varyans analiz (ANOVA) testleri ile post ANOVA testler Tukey B ve Scheffe testleri kullanılmıştır. Ayrıca gruplardaki verilerin birbirleriyle olan ilişkilerinin incelenmesinde Pearson Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. En küçük anlamlılık düzeyi olarak P<0.05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya AMI li 7 erkek, 13 kadın hasta dahil edildi. Ürotensin II düzeyleri kontrol ve karın ağrısı grubundaki değerler arasında istatistiksel olarak fark izlenmedi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise AMI grubunda U-II değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış izlendi (p<0,05). Laktat ve ALP değerleri açısından AMI li grupların diğer iki grupla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. D-dimer AST seviyeleri AMI grubunda anlamlı olarak yüksek izlendi (p<0,05). Akut mezenterik iskemi grubunda belirgin olarak artan U-II değerlerinin Akut mezenterik iskemi patofizyolojisi açısından ele alındığında önemli bir bakış açısı kazandırabildiği, yüksek mortaliteye sahip olan Akut mezenterik iskeminin erken tanı ve dolayısıyla erken tedavi edilebilmesini sağlayabileceği, gelecekte daha ileri ve ayrıntılı deneysel ve klinik çalışmalarla U-II ile ilişkili tedavi yaklaşımlarınında denenebileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Akut karın,akut mezenterik iskemi, ürotensin-2, intestinal nekroz.

It has been aimed to determine whether the serum urotensin level is significant at early diagnosis of acute mesenteric ischemia, which is a group of diseases that are to diagnose difficult and have high mortality. The study has been planned with the approval of Firat University Clinical Researches Ethics Board in Fırat University Faculty of Medicine General Surgery Department. Total 60 patients, 20 of whom were diagnosed as AMI, 20 of whom had nonspecific abdominal pain and 20 of whom did not have abdominal pain (healthy control group) were included in the study at Fırat University Medical Faculty General Surgery Clinic. The samples were centrifuged and stored at -20 °C to measure serum "urotensin 2" levels. Demographic information and D-dimer, Lactate, AST and ALP values of the patients were recorded. The data obtained in the study has been presented as the mean ± standard deviation. The one-way analysis of variance (ANOVA) tests, post-ANOVA tests, Tukey B and Scheffe tests have been used to assess the differences between the groups. In addition, the Pearson Spearman correlation tests have been used in the analysis of the relationships between the data in the groups. The lowest level of significance has been determined as P<0.05. 7 male with AMI and 13 female patients were included in the study. There was no statistically significant difference between the levels of urotensin II in the control and abdominal pain groups. Compared with the control group, there was a statistically significant increase in U-II values in the AMI group (p<0.05). In terms of Lactate and ALP values, there was no statistically significant difference betwen the AMI group and the other two groups. D-dimer AST levels were significantly higher in the AMI group (p<0.05). It is concluded that significantly elevated U-II values in the group of acute mesenteric ischemia may provide an important insight into the pathophysiology of acute mesenteric ischemia, acute mesenteric ischemia with high mortality can provide early diagnosis and thus early treatment of acute mesenteric ischemia, and in the future, further and detailed experimental and clinical trials may be tried in U-II-related treatment approaches. Key Words: acute abdomen, acute mesenteric ischemia, urotensin-2, intestinal necrosis.
The place of urotensin ii levels in the diagnosis of acute mesenteric ischemic events
Keywords: Genel Cerrahi