MOLECULAR CHARACTERIZATION OF FASCIOLA SPP IN SNAIL INTERMEDIATE HOST - QURESHI, UBAID UR RAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Trematod parazitleri, ihmal edilmiş tropikal hastalıklar (NTD'ler) listesinde yer almakta olup, gıda kaynaklı trematodiasis'e neden olmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde yaşayan yoksul insanların çoğunluğu bu hastalıklardan etkilenmektedirler. Fasciolosis, son konakçılar yani otçul memelilerin veya insanların (rastlantısal konakçılar), Fasciola cinsinden trematodların enfekte metaserkerlerini ağız yoluyla aldıkları zaman oluşmaktadır. Salyangozlar Fasciola hepatica'nın ara konağıdır. Bu çalışmada, Elazığ ilinin üç farklı bölgesinden 500 salyangoz örneği toplanmıştır. Tek tek salyangoz örneklerinden genomik DNA ekstrakte edilmiş ve ara konak salyangozlarda karaciğer kelebeklerinin serker evresinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. 446-bp'lik mt-CO1 gen bölgesi spesifik primerler kullanılarak PZR ile çoğaltılmış ve salyangoz örneklerinde Fasciola spp'nin moleküler prevalansı tespit edilmiştir. Neticede, Toplanan 500 örneğin 18'i pozitif bulunmuştur. Keban'da prevalans yüzdesi %2.78, Sivrice'de %7.08 idi. Genel pozitiflik yüzdesi %3.6 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma moleküler yöntemler kullanılarak salyangozlardaki serkerial prevalans belirlenmiştir.

Trematode parasites cause the Food-borne trematodiasis which is in the list of neglected tropical diseases (NTDs). Poor people living in the developing world are mostly affected by these diseases. Fascioliasis occurs when the definitive hosts i.e. herbivorous mammals or humans (accidental hosts) ingest the infective metacercarial cysts of trematodes from the genus Fasciola. Snails are the intermediate host of Fasciola hepatica. In the current study, 500 snail samples were collected from three different regions of Elazig province. Genomic DNA was extracted from individual snail samples and cercarial stage of liver fluke was detected through its intermediate snail host. The mt-CO1 gene region of 446-bp was amplified through PCR using specific primers and molecular prevalence of Fasciola spp in snail samples was detected. Among 500 collected samples 18 were found positive. Prevalence percentage in Keban was 2.78%, in Sivrice 7.08%. Overall percentage was recorded as 3.6%. In conclusion, this study has demonstrated the cercarial prevalence in snails using molecular detection techniques.
Arakonak salyangozlarda fasciola türlerinin moleküler karekterizasyonu
Keywords: Parazitoloji; Veteriner Hekimliği