Nallıziyaret Tepe (Keban-Elazığ) bakır cevherleşmelerinin mineralojik ve petrografik özellikleri - Kalender, Leyla; Hanelçi, Şahin (My University, 2001)
Bu çalışmada, Nallıziyaret Tepe (Keban-Elazığ) Cu mineralizasyonlarının kökenini araştırmak amacıyla mineralojik incelemeler yapılmıştır. İnceleme alanında Keban Metamorfitleri (Permo-Karbonifer) ve Keban magmatitleri (Üst Kretase) olmak üzere iki farklı birim yüzeylemektedir. CU mineralizasyonları KB-GD doğrultulu sinjenetik tansiyon kırıkları içerisinde yoğunlaşmaktadır. Mineralojik incelemelerde, bakır cevherleşmesinin esas mineral topluluğunu, pirit, kalkopirit, molibdenit, geç hematitler, tali minerallerden, galen, sfalerit, enarjit, lölinjit, arsenopirit ve ikincil minerallerden ise kovelin, kalkosin, idait, limonit ve bakırın karbonat mineralleri oluşturmakta ve zayıf sodik kalsitik potasik alterasyon tipinin varlığını kanıtlamaktadır. Tüm bu mineral topluluğu dissemine bakır yatağında düşük ölçüde sülfidasyon ortamını yansıtmaktadır. Sonuç olarak, Nallıziyaret Tepe bakır oluşuklarının Keban magmatitlerine ait siyenit porfirlerle ilişkili olarak oluştuğu düşünülmektedir.
Keywords: Jeoloji