Sıçan duyusal sinir hücre kültüründe voltaj bağımlı kalsiyum kanal akımlarının kalsiyum bağımlı düşüşü - Ayar, Ahmet; İpekçioğlu, Erkan (My University, 2001)
Bu çalismanin amaci siçan dorsal kök gangliyon (DKG) sinir hücre kültüründe yüksek voltajla aktive olan kalsiyum kanal (YVKK) akimi pik amplitütüne aktivasyon sikligi, hücre içi ve hücre disi $Ca^{2+}$ düzeylerinin etkilerini arastirmakti. Siçan DKG hücre kültürleri tüm hücre patch kenetleme tekniginin voltaj kenetleme formu kullanilarak -90 miliVoltta (mV) voltaj kenetlendi. Voltaj bagimli kalsiyum kanal akimlari (ICa) farmakolojik ve biyofiziksel olarak izole edildi. YVKK akimlari sadece biyofiziksel olarak T ve N tipi kalsiyum kanal akimlarindan ayirt edildi; YVKK akimlari kendi arasinda farmakolojik ve biyofiziksel olarak alt tip (L, P, Q, R) ayrimi yapilmadi. Hücre disi $Ca^{2+}$ konsantrasyonu 2 mM'dan 4 mM'a çikartilarak ve $Ca^{2+}$ yerine elektriksel yük tasiyici olarak $Ba^{2+}$ kullanilarak ekstraselüler $Ca^{2+}$'un etkisi; hücre içi $Ca^{2+}$ baglama kapasitesi artirilarak hücre içi $Ca^{2+}$'un etkisi arastirildi. Sonuç olarak, bu hücrelerde hücre disi $Ca^{2+}$ miktarindaki artisin YVKK akimi amplitüdünü artirdigi, hücre içi serbest $Ca^{2+}$ miktarindaki artisin ise YVKK akimi amplitüdünü düsürdügü tespit edildi.
Keywords: Kalsiyum; Sıçanlar; Hücre kültürü; Nöronlar; afferent; Kalsiyum kanalları; Yama-klemp teknikleri