Hastalık Belirtisi Gösteren Japon Balıkları (Carassius auratus)’nda Rastlanan Ektoparazitler ve Tedavisi - Barata, Sibel; Dörücü, Mustafa; Özcan, Mikail (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada, Elazığ ilindeki akvaryumculardan temin edilen 18 adet hasta Japon balığı (Carassius auratus)’nın deri, solungaç, yüzgeç ve lezyonlu bölgeleri makroskobik ve mikroskobik olarak incelendi. Deri, yüzgeç ve lezyonlu bölgelerden alınan kazıntı örneklerinde Ichthyophthirius multifiliis ve solungaçlarda ise Dactylogyrus cornu teşhis edildi. Hasta balıkların sağaltımı için su hacimleri aynı olan 3 akvaryum hazırlandı. Birinci akvaryuma antiparaziter (Contra-Ichthyo: 9 Amino acridine hidroklorür 17 mg, Crystal violet 6.4 mg, Metilen mavisi 32 mg)madde, ikinci akvaryuma sıcaklık değişimi ve üçüncü akvaryuma ise metilen mavisi (dezenfektan) uygulandı. Contra Ichthyo ilacı, 1. gün 10 L akvaryum suyuna 0,2 ml, 2’inci ve 3’üncü gün 10 L akvaryum suyuna 0,1 ml ilave edildi. İkinci akvaryumun su sıcaklığı 30oC’ye yükseltildi. Dezenfektan olarak kullanılan metilen mavisi başlangıçta 10 L akvaryum suyuna 1 ml ve günlük 5 L su değişiminde ise 0,5 ml ilave edildi.Contra Ichthyo ile tedaviye başlandıktan 3 gün sonra hasta balıkların yem alımı düzeldi ve hareketleri normal hale geldi. Üç gün içinde lezyonlu bölgelerde granülasyon başladı ve 7 gün sonra tamamen iyileşme görüldü. Su sıcaklığı 30oC’ye yükseltilen hasta balıkların 10 günden sonra yem alımı düzeldi ve hareketleri normal hale geldi. Lezyonlu bölgelerde 10 gün içinde granülasyon başladı ve 15 gün sonra ise tamamen iyileşme görüldü. Dezenfektan olarak kullanılan metilen mavisiyle tedavi edilen balıkların yem alımı 5 gün sonra tamamen düzeldi ve hareketleri normale döndü. Lezyonlu bölgelerde 7 gün içinde granülasyon başladı ve 10 gün sonra ise tamamen iyileşme görüldü

In this study, the skin, gills, fins and lesions of 18 Goldfish (Carassius auratus) obtained from aquarists in Elazığ were examined macroscopically and microscopically. Ichthyophthirius multifiliis was identified from skin, fins and lesions; Dactylogyrus cornu was identified in the gills of fish. Three aquariums at same volume were prepared for treatment of diseased fish. Anti-parasitic substance (Contra ich) to the first aquarium, temperature variation to second aquarium and methylene blue (disinfectant) to third aquarium were performed. Contra ich 1st day 0.2 ml/10 L, 2nd and 3rd days 0.1 ml/10 L were added to aquarium water. Water temperature was raised to 30?C at second aquarium. Methylene blue (disinfectant) was initially used 1 ml/10 L and 0.5 ml added a daily change of 5 L. In three days, granulation on the lesion areas and after seven days complete recovery was seen.After 10 days, movements of fish turned out to be normal and improved feed intake at raise of water temperature to 30?C. Within 10 days granulation on the lesion areas and complete recovery were seen after 15 days.Fish treated with methylene blue recovered completely in feed intake and movements returned to normal after 5 days. Within 7 days granulation on the lesion areas and recovery were seen after 10 days
Ectoparasites in Goldfish (Carassius auratus) Symptoms of the Disease and Treatment