FONKSİYONLAR KONUSUNUN ARCS MODELİ TEMELİNDE GELİŞTİRİLEN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP İLE ÖĞRETİMİ: EYLEM ARAŞTIRMASI - Şanal, Seda Özer; Türel, Yalın (My University, 2018)
Teknolojininhayatımızınheralanınıetkilemesisonucu,uzunyıllardanberibilgiyetemelerişimaraçlarındanbirisiolankitaplardadadeğişimlergözlenmiştir.Kitaplarınfarklıişlevlerleyenidendüzenlenmesi,onlarıbasılıkitaplardanayıranbirisimlendirmeyigereklikılmıştır.Bukitaplaretkileşimlie-kitap,etkileşimlie-kitap,resimlikitap,zenginleştirilmişkitapgibifarklıisimlendirmelerleliteratürdeyerinialmıştır.Bukitaplarınöğrenmesürecindekullanımınailişkinçalışmalarınbizesunduğubulgulardoğrultusunda,bumateryallerinsüreciolumluyöndedesteklediğigörülmüştür.Peki,nasılbiretkileşimlie-kitapöğrenmesürecinidestekleyebilir?Buçalışmadabutemelsoruyaodaklanılmışvebuodakdoğrultusundadiğersüreçlerplanlanmıştır.Çalışmadamatematikdersiiçinbirtaslaketkileşimlie-kitapgeliştirilmiştir.Vebukitabıngeliştirilmesürecindemotivasyonelstratejilerkullanılmıştır.MotivasyonelstratejileriçinKellertarafındanortayakonulanARCSmotivasyonmodelireferansalınmıştır.Literatürdesunulanetkileşimlie-kitaplarıntemelindeherhangibirkuramsaltemelbelirtilmediğidikkatçekmiştir.Bunedenle,motivasyonelstratejileriçerenbiretkileşimliekitaptasarımsürecininraporlanmasıönemligörülmektedir.Çalışmasürecieylemaraştırmasıtemelindeplanlanmıştır.Eylemaraştırmasıiçinbelirlenenproblemçerçevesinde,taslakolarakgeliştirilenetkileşimlie-kitabıöğrencileryaklaşıkikihaftakullanmışlardır.Busürecinsonunda,öğrencilerleyarıyapılandırılmışgörüşmelergerçekleştirilmiştir.Eldeedilenverilerletemavealttemalaroluşturulmuştur.Temavealttemalarınincelenmesiveliteratürdekidiğerçalışmalarlabirliktedeğerlendirmesininsonucuolarak;ARCSmotivasyonmodelinedayalıolarakgeliştirilenetkileşimlie-kitabın,öğrencilerinöğrenmesürecindekullanımınınöğrencilertarafındandestekleyicibulunduğugörülmüştür.Dolayısıylaherhangibirkuramçerçevesindemateryaltasarımkılavuzuoluşturmasıaçısındançalışmanıönemliolduğudüşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik