YEREL YÖNETİMLERİN ENERJİ GİDERLERİNİ AZALTMAYA YÖNELİK BİR ÇALIŞMA: ŞANLIURFA ÖRNEĞİ - URAL, EYYUB (Fırat Üniveristesi, 2021)
Yerel yönetimlerin hizmet alanları ve projeleri incelendiğinde 'enerji' temel bir gider kalemini oluşturmaktadır. Artan enerji maliyetleri yerel yönetimleri yeni çözüm yolları aratmaya yöneltmiştir. Karşılaşılan durum sonucunda, kendi enerjisini üretme ve enerji verimliliği yerel yönetimlere aranan yolu tarif etmektedir. Bu tez çalışmasında, yerel yönetimler için mevcut potansiyeller enerji üretimi ve enerji verimliliği açısından sırayla incelenmiştir. Mevcut yapılarda uygulanması gereken enerji verimliliği çalışmaları ve yerinde üretim yapabilecekleri enerji santralleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Yasal düzenlemeler, ülke politikaları ve ülke hedefleri doğrultusunda izlenmesi gereken süreç hakkındaki bilgiler de verilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji verimliliğinin önemi bölümler içinde açıklanmıştır. Her bir bölgenin hangi alanda ilerlemesi gerektiği literatürdeki örnek çalışmalarla desteklenerek belirlenmiştir. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin enerji alanındaki çalışmaları özetlenerek diğer iller için örnek teşkil edebilecek çalışmaları irdelenmiştir. Enerji üretim çalışmaları ve enerji verimliliği alanında yapılan faaliyetler sıralanarak, yerel yönetimler için konunun önemi ortaya çıkarılmıştır.

When the service areas and projects of local governments are examined, 'energy' constitutes a basic expense item. Increasing energy costs led local governments to seek new solutions. As a result of the situation encountered, generating own energy and energy efficiency show the way sought to local governments. In this thesis, existing potentials for local governments have been examined sequentially in terms of energy generation and energy efficiency. Energy efficiency in existing structures and the work to be implemented in power plants where they can produce on-site are described in detail. Information on the process to be followed in line with legal regulations, country policies and country targets is also provided. Renewable energy sources and the importance of energy efficiency are explained in sections. The area in which each region should advance has been determined by supporting the case studies in the literature. The studies of Şanlıurfa Metropolitan Municipality in the field of energy are summarized and the works that can set an example for other provinces have been examined. Energy production studies and activities in the field of energy efficiency are listed, and the importance of the issue for local governments has been revealed.
A study on reducing energy expenses of local governments: The case of Şanlıurfa
Keywords: Enerji