VERİ ZARFLAMA ANALİZİ TEKNİĞİ İLE SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI'NIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ SOSYAL YARDIMLARIN ETKİNLİK ÖLÇÜMÜ: ARICAK SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI ÖRNEĞİ - GÜLŞEN, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2019)
Sosyal devlet veya refah devleti kavramlarının kökleri çok eskilere dayansa da 20. yüzyılda özellikle batı demokrasilerinde ortaya çıkmış ve 1940'lı yıllardan itibaren de Avrupa coğrafyasında yaygın bir şekilde kullanılan bir kavram olmuştur. Sosyal devlet anlayışının 1970'li yıllarda dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak sorgulanmaya başlaması, sosyal devlet düşüncesinin 1980'li yıllarda değişik biçimde ele alınması ve bu alanda yapılan çalışmaların çoğalması neticesinde sosyal devlet kavramı yeni anlamlar kazanmaya başlamıştır. Sosyal hizmet kavramı; kişi, grup ve toplulukların yapı ve çevre koşullarından doğan ya da kendi kontrolleri dışında kalan yoksulluk ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak; toplumun değişen koşullarından ortaya çıkan sorunları çözmek, önlemek ve insan kaynaklarını geliştirmek; kişi, aile ve toplum refahını sağlamak amacıyla düzenlenen hizmet ve programları kapsayan bir kavramdır. Sosyal yardımlar toplumdaki yoksul ve muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, devlet tarafından yapılan ayni ve nakdi yardımları kapsamaktadır. Toplum içindeki mevcut yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri önlemede ve toplumsal huzuru sağlamada uygulanan sosyal güvenlik sistemi programları oldukça önemli bir görev ifa etmektedir. Günümüzde, dünyada ve Türkiye'de birçok konuda yaşanan değişim ve gelişmelerle birlikte sosyal devlet ve sosyal hizmet anlayışında da bir takım değişmeler yaşanmış, toplumsal ihtiyaçlarda da farklılıklar yaşanmaya başlamıştır. Bu bağlamda yapılan bu çalışma konuya bakışta yeni ufuklar açma ve hizmet etkinliğini artırma gayretlerini içermektedir.

The welfare state of the social state or welfare state has emerged in western democracies especially in the 20th century, and has become widespread in European geography since 1940's. The debate on social state in the 1970s on the basis of developments in the world economy led to the different aspects of the social state issues in the 1980s, resulting in increased work on the field and new connotations of the concept. Social services; removing poverty and inequalities originating from the structure and environmental conditions of individuals, groups and communities, or outside their control; to prevent the problems arising from the changing conditions of the society and to develop human resources; It is a field that covers services and programs organized to provide people, family and community wellbeing. Social benefits include government-funded and financial assistance to meet the needs of the poor. Poverty and income distribution injustices are prevented in society and social security system programs implemented in order to provide social security are important places. The differences in the needs of the poor have emerged with the changes in the world and Turkey and development.
Measurement of the effectiveness of social assistance and solidarity foundation with the data envelopment analysis technique: A case studyof Arıcak SYDV
Keywords: Sosyal Hizmet