FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FARKINDALIĞI VE SOSYO BİLİMSEL KONULARA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ - KIRILMAZKAYA, KADİR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmada, fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim değişikliğine yönelik fakındalıkları ve sosyobilimsel konulara yönelik tutumları araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle fen bilimleri öğretmen adaylarının iklim değişikliğine yönelik farkındalıkları, "iklim deg?is?iklig?inin etkileri", "iklim deg?is?iklig?inde kis?isel ve sanayi giris?imleri ve davranıs? deg?is?iklig?i eg?ilimi" alt boyutlarındaki anlayışları ele alınmıştır. Çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören fen öğrencilerinden oluşmaktadır. Çalışmada "İklim deg?is?iklig?ine yo?nelik farkındalık ölçeği'' ile "Sosyobilimsel konulara ilişkin tutum ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizi süresinde elde edilen verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş ve betimsel istatistik değerleri ortalama, standart sapma ve yüzde değerleri ile parametrik testlerden tek yönlü ANOVA ve bağımsız örneklemler için t- testi analizleri yapılmasına karar verilmiştir. Çalışmanın sonucunda fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim deg?is?iklig?inin etkilerine ilişkin anlayışlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının iklim deg?is?iklig?ine yo?nelik farkındalıkları 2. sınıf ve 3. sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının 1. sınıf ve 4. sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarına lehine anlamlı bulunmuştur. Fen bilgisi öğretmen adaylarının cinsiyet açısından iklim değişikliğine yönelik farkındalıkları kadın fen bilgisi öğretmen adayları ile erkek fen bilimleri öğretmen adayları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Ayrıca fen bilgisi o?g?retmen adaylarının sosyo-bilimsel konulara yo?nelik tutumlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sınıf düzeyi bakımından öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yo?nelik tutumları arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Ancak öğretmen adaylarının sosyobilimsel konulara yönelik tutumlarının cinsiyet değişkenine göre değişiklik göstermediği görülmüştür.

In this study, science teacher candidates' awareness of climate change and their attitudes towards socioscientific issues were investigated. In the study, first of all, science teacher candidates' awareness of climate change, their understanding of the sub-dimensions of "effects of climate change", "personal and industrial initiatives in climate change and behavioral change tendency" were discussed. Descriptive scanning model was used in the study. The study group of this research consists of science students studying at the Department of Science Teaching at Fırat University, Faculty of Education, in the 2023-2024 academic year. "Awareness scale towards climate change" and "Attitude scale towards socioscientific issues" were used in the study. During the data analysis, it was determined that the data obtained showed a normal distribution and it was decided to perform descriptive statistics values, mean, standard deviation and percentage values, and parametric tests such as one-way ANOVA and t-test analyzes for independent samples. As a result of the study, it was determined that science teacher candidates' understanding of the effects of climate change was high. Science teacher candidates' awareness of climate change was found to be significant in favor of the 2nd grade and 3rd grade teacher candidates over the 1st grade and 4th grade teacher candidates. No statistically significant difference was detected between female science teacher candidates and male science teacher candidates in their awareness of climate change in terms of gender. Additionally, it was determined that science teacher candidates' attitudes towards socio-scientific issues were high. A significant difference was detected between teacher candidates' attitudes towards socioscientific issues in terms of grade level. However, it was observed that teacher candidates' attitudes towards socioscientific issues did not vary according to gender.
Examination of science teacher candidates' climate change awareness and attitudes towards socio-scientific issues
Keywords: Eğitim ve Öğretim