ORTAÖĞRETİM OKUL YÖNETİCİLERİNİN YÖNETİMSEL UYGULAMALARININ TOPLAM KALİTE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ (GAZİANTEP İLİ ÖRNEĞİ) - Yaşar, Mehmet; Gedikoğlu, Tokay (Fırat University, 2007)
Bu çalışma, Gaziantep’teki ortaöğretim kurumlarında görevli yöneticilerin ve öğretmenlerin, okullarındaki yönetimsel uygulamaları Toplam Kalite Yönetimi (TKY) açısından değerlendirmelerini ortaya koymak ama-cıyla gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, çalışanların konuya ilişkin görüşlerini belirlemek için, TKY’nin alt boyutları ile ilgili maddelerle kişisel bilgiler içeren bir anket geliştirilip, geçerlik ve güvenirliği sağlandıktan sonra da örneklemi oluşturan okullarda uygulanmıştır. Verilerin analizleri yapılarak, deneklerin görüşleri ve bağımsız değişkenlere göre görüşleri arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.    Analizler, katılımcıların yönetimsel uygulamaları “süreçlerin iyileştirilmesi-insan kaynaklarının geliştirilme-si” boyutunda en yüksek; “müşteri memnuniyeti” boyutunda ise en düşük düzeyde yeterli bulduklarını gös-termektedir. ‘Cinsiyet’ değişkenine göre, katılımcıların değerlendirmelerinde bir farklılık oluşmazken; ‘yaş’ değişkeni ise, sadece ‘katılımcı yönetim’ boyutunda öğretmenlerin değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farklılaşmaya yol açmaktadır. Ayrıca, görev bağımsız değişkenine göre, deneklerin değerlendirmeleri arasın-da anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Örneğin, müdür yardımcıları okullarındaki yönetimsel uygulamaları müdürlerden ve öğretmenlerden daha yeterli bulmaktadır. Benzer bir farklılık da özel genel liselerde görevli katılımcılar ile resmi genel ve mesleki-teknik liselerde görevli katılımcılar arasında gözlenmektedir.