Ramor 500 zırh çeliğinin tozaltı kaynak yöntemi ile birleştirilmesinde gerilimin etkisi - Taşkaya, Semih; Tildiz, Tülay; Gür, Alı Kaya (My University, 2018)
Bu çalışmada, Ramor 500 zırh çeliği çifti tozaltı kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Birleştirme işlemindeCr, Ni ve Mn esaslı östenitik ilave tel kullanılmıştır. Kaynak işlemi sonrası numunelere radyografikmuayene yapılmıştır. Kaynak dikiş geometrileri ölçülmüş ve mikrosertlik dağılımları incelenmiştir.Yapılan çalışma sonucunda, kaynaklı numunelerin birleşme noktalarında gerilim arttıkça dikiş geometriform ölçüleri artmıştır. Birleştirilen bu numunelerin çekme dayanımı testleri ile birleşme mukavemetleri,X–Ray kırınımı yöntemi ile radyografi testleri incelenmiştir. Gerilime bağlı olarak mikrosertlik değerleribirbirine yakın sonuçlar göstermiştir. Sertliğin ITAB bölgesinde azaldığı ve kaynak metalinde yüksek artışgösterdiği gözlemlenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği