MAYDOS KİLİSETEPE HÖYÜĞÜ M.Ö. 2. BİNYIL YERLEŞİM ÖZELLİKLERİ - Mutlu, Meral Başaran (Fırat University, 2019)
Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında yer alan Maydos Kilisetepe Höyüğü’nde 2010 yılındangünümüze kadar yapılan kazılarda ağırlıklı olarak Tunç Çağı’na tarihlenen sekiz tabaka tespit edilmiştir vehenüz ana kayaya ulaşılamamıştır. M.Ö. 2. binyıl boyunca kesintisiz bir tabakalanmaya sahip olan höyüğünkazısı yapılan alanlarında yerleşim şeması, mimari gelenekleri ve yenilikleri, savunma ve özel işlevli yapılarıhakkında bilgi edinilmiştir. Tabakaların başlangıç ve bitiş zamanları ile Troia tabakaları arasında kısmen birparalellik olduğu tespit edilmiştir. M.Ö. 2. binyıla ait üst üste kurulan dört yerleşimin de planlaması BatıAnadolu’dan bilinen Anadolu Yerleşim Şeması’nın bir devamı niteliğindedir. M.Ö. 2. binyılın başlarındaMaydos’un seramik ve küçük buluntuları Kuzeybatı Anadolu özellikleri gösterirken devam eden süreçteBalkanlardaki kültürlerle girilen ilişkinin bir sonucu olarak bu özelliklerin azaldığı anlaşılmıştır. Maydos ileBatı Anadolu, Ege, Orta ve Güneydoğu Avrupa kültürleri arasında kurulan kültürel bağlantılar, KuzeybatıAnadolu’nun tarihöncesi bilgilerinin yeniden değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır.

In the excavations of Maydos-Kilisetepe mound on the European side of the Dardanelles since 2010, eightlayers have so far been identified dating from the Bronze Age onwards, even though the bedrock has not yetbeen reached. The excavated areas yielded a continuous stratification throughout the 2nd millennium, as wellas information about the settlement scheme, architectural traditions and innovations, defense and specialstructures was obtained. It has been confirmed that there is a partially parallelism between Troy and Maydosin terms of the beginning and ending times of the layers. The planning of the four settlements of the 2ndmillennium BC is a continuation of the Anatolian Settlement Scheme known from Western Anatolia. While atthe beginning of the 2nd millennium BC, the Maydos ceramic and small finds were under the influence ofNorthwest Anatolia, at the ongoing process, these characteristics have been seen to decrease as a result of therelationship with the cultures in the Balkans. The cultural links between Maydos and Western Anatolia,Aegean, Central and Southeast European cultures allow the re-evaluation of prehistoric knowledge ofNorthwest Anatolia.
Settlement Characteristics of Maydos Kilisetepe Mound in the Second Millenium BC