KALKANEUS KIRIKLARINDA FARKLI TEDAVİ YAKLAŞIMLARININ SPATİOTEMPORAL PARAMETRELERE ETKİSİ - ESMEZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Amaç: Kliniğimizde kalkaneus kırıklarına uygulanan farklı tedavi yöntemlerinin spatiotemporal parametreleri nasıl etkilediğini araştırdık. Yöntem: Çalışmamız Kasım 2015 ve Kasım 2021 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi, Ortopedi uzmanı tarafından kalkaneus fraktürü tanısı konulup cerrahi uygulanan ve uygulanmayan hastaların yürüyüş analizi retrospektif olarak değerlendirilmeye alındı. Hastaların verileri geriye dönük sistemden alınarak; spatiotemporal parametreleri ve fonksiyonel durumu etkileyen faktörler araştırıldı. Hastalara yürüyüş analizi yapıldı. Statik duruş ve dinamik yürüyüş parametreleri analiz edildi. Bulgular: Grup 1 olarak adlandırılan konservatif ( alçı ile ) tedavi yöntemi uygulanan grupta 12 hasta (4 Kadın –8 Erkek) ; Grup 2 Steinman ile kapalı tedavi edilen grupta 42 hasta (8 Kadın – 34 Erkek ) ve Grup 3 açık redüksiyon plak ile osteosentez edilen grupta 12 hasta (7 Kadın –5 Erkek ) değerlendirilmeye alındı. Yaş ortalaması konservatif grupta 42,91±15,48, Steinman ile kapalı tedavi edilen grupta 48,50±11,05 iken; açık redüksiyon plak ile osteosentez edilen grupta 39,00±16,54 idi. Gruplar arasındaki yaş farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Boy ortalaması konservatif grupta 171,41±10,15, Steinman ile kapalı tedavi edilen grupta 171,73±10,48 iken; açık redüksiyon plak ile osteosentez edilen grupta 166,08±7,59 idi. Gruplar arasındaki boy farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. AOFAS skoru sonuçları mükemmel, iyi, orta ve kötü olarak gruplandırıldığında; konservatif grupta 4 hasta mükemmel, 2 hasta iyi, 2 hasta orta, 4 hasta kötü sonuç, Steinman ile kapalı tedavi edilen grupta 8 hasta mükemmel, 16 hasta iyi, 7 hasta orta, 11 hasta kötü sonuç elde edilmiş olup; açık redüksiyon plak ile osteosentez edilen grupta 3 hasta mükemmel, 3 hasta iyi, 2 hasta orta, 4 hastada kötü sonuç elde edildi. Sonuç: Kalkaneus kırığı tedavisinde steinman, plak ve konservatif tedaviler arasında statik duruş ve dinamik yürüyüş parametreleri açısından anlamlı fark yoktu. Hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin kalkaneus kırıkları sonrası sınırlı hastada AOFAS skoru mükemmel çıktı. Sonuç olarak kalkaneus kırığı ile gelen hastalarda minimal invazif tedavilerin gözardı edilmemesini öneriyoruz.

Objective: We investigated how different treatment methods applied to calcaneal fractures in our clinic affect spatiotemporal parameters. Material and Methods: In our study, the gait analysis of patients who were diagnosed with calcaneal fracture by an orthopedic specialist at Fırat University Hospital between November 2015 and November 2021 were evaluated retrospectively. The data of the patients were taken from the retrospective system; Spatiotemporal parameters and factors affecting functional status were investigated. Gait analysis was performed on the patients. Static posture and dynamic gait parameters were analyzed. Results: There are 12 patients (4 women - 8 men) in the group called Group 1, where conservative (with plaster) treatment method was applied; Group 2: 42 patients (8 women - 34 men) in the group treated closed with Steinman and 12 patients (7 women - 5 men) in the group 3 open reduction plate osteosynthesis were evaluated. While the average age was 42.91±15.48 in the conservative group and 48.50±11.05 in the Steinman closed-treated group; It was 39.00±16.54 in the group osteosynthesized with open reduction plate. The age difference between the groups was not statistically significant. While the mean height was 171.41±10.15 in the conservative group and 171.73±10.48 in the closed Steinman treated group; It was 166.08±7.59 in the group osteosynthesized with open reduction plate. The height difference between the groups was not statistically significant. When AOFAS score results are grouped as excellent, good, fair and poor; In the conservative group, 4 patients had excellent results, 2 patients had good results, 2 patients had fair results, and 4 patients had poor results. In the closed Steinman treated group, 8 patients had excellent results, 16 patients had good results, 7 patients had fair results, and 11 patients had poor results; In the group osteosynthesized with open reduction plate, 3 patients had excellent results, 3 patients had good results, 2 patients had fair results, and 4 patients had poor results. Conclusion: There was no significant difference between calcaneus fracture treatment, Steinman, plate and conservative treatments in terms of static standing and dynamic walking angle. Regardless of which treatment method was chosen, the patient's AOFAS score was excellent after the shield fractures. As a result, it makes it unnecessary to ignore the growing minimally invasive treatment of calcaneus fractures.
Comparison of functional results of essex-lopresti technique and percutaneous screwing in calcaneus fractures
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji