METASTATİK PAPİLLER TİROİD KANSERLERİNDE ASPROSİN, SPEKSİN VE SUPRABASİN'İN ROLÜ - ARPAĞ, GÜLDANE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Tüm kanserlerin yaklaşık %1'ini tiroid kanserleri oluşturmaktadır. Tiroid kanserlerine bağlı mortalite milyonda yaklaşık 6-8 civarındadır. Çalışmamızda glikoz ve lipit metabolizmasında etkili olan asprosin ve speksin molekülü ile tümör anjiyogenezinde etkili olan suprabasin molekülünün doku kesitlerinde immünohistokimyasal olarak değerlendirilip, bu moleküllerin papiller tiroid karsinomunun takibindeki rolününe, servikal lenf nodu metastazı olan ve olmayan papiller tiroid karsinomunda (PTK) farklılık gösterip göstermeyeceğine bakıldı. Fırat Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Kliniğinde multinodüler guatr (MNG) ve papiller tiroid karsinomu (PTK) nedeniyle opere edilen hastalar çalışmaya alındı. Çalışma her grupta en az 20 hasta olacak şekilde dört gruptan oluşmaktadır. Grup 1 (Kontrol grubu): Normal tiroid dokusu; Grup 2 (MNG grubu): Nodüler guatr dokusu; Grup 3a (Metastaz olmayan PTK grubu): Papiller tiroid karsinom olup servikal lenf nodu metastazı olmayan hastalar; Grup 3b (Metastazlı PTK grubu): Papiller tiroid karsinomu ve servikal lenf nodu metastazı olan hastalardan oluşmaktadır. Çalışmamızda 80 hastaya ait parafin bloklarda 4-6 mm kalınlığında kesitler polilizinli lamlara alındı. Tüm dokulara asprosin, speksin ve suprabasin primer antikoru uygulandı. Dokulardaki immünreaktivite düzeyi Leica DM500 mikroskobu ile değerlendirildi. Çalışmamızda histoskor = yaygınlık x şiddet olarak değerlendirildi. Tüm gruplara asprosin, speksin ve suprabasin boyanma düzeyleri açısından bakıldığında metastaz olmayan PTK ve metastatik PTK gruplarının boyanma düzeyi; kontrol ve nodüler guatr gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0.001). Kontrol ve nodüler guatr gruplarının kendi arasındaki karşılaştırmada anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Asprosin ve speksin boyanma düzeyleri, metastatik olmayan PTK ve metastazlı PTK grupları arasında anlamlı bir farklılık göstermedi (p>0.05). Metastazlı PTK grubunun suprabasin boyanma düzeyleri, metastatik olmayan PTK grubundan anlamlı şekilde yüksek bulundu (p<0.05). Bununla birlikte suprabasin immünreaktivitesi tümör boyutu, ekstratiroidal invazyon ve nüks ile pozitif yönde bir artış gösterdi (p<0.05). Asprosin, speksin ve suprabasin immunreaktivitesinin, papiller tiroid karsinomu tanısında ve takibinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Suprabasin ise metastatik PTK konusunda yönlendirici bilgi verebilir. Bu konuda daha geniş vaka serilerinde yapılacak olan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Thyroid cancers account for approximately 1% of all cancers. Mortality due to thyroid cancers is approximately 6-8 per million. In our study, we immunohistochemically evaluated asprosin and spexin molecules which takes part in glucose and lipid metabolisms, suprabasin molecule that has a role in tumor angiogenesis; in tissue sections and investigated whether the role of these molecules in the follow-up of papillary thyroid carcinoma would vary in groups with and without cervical lymph node metastasis. Patients who underwent surgery for multinodular goiter (MNG) and papillary thyroid carcinoma (PTC) at the Department of Otorhinolaryngology, Fırat University Hospital were included in the study. The study consisted of four groups with at least 20 patients in each group. Group 1 (Control group): Normal thyroid tissue; Group 2 (MNG group): Nodular goiter tissue; Group 3a (PTC without metastasis group): Patients with papillary thyroid carcinoma without cervical lymph node metastases; Group 3b (PTC with metastases group): Patients with papillary thyroid carcinoma and cervical lymph node metastasis were included in this group. In our study, paraffin block sections that are of 4-6 mm thickness of 80 patients were taken on polylysine slides. Asprosin, spexin and suprabasin primary antibodies were applied to all tissues. The immunoreactivity level in the tissues was evaluated by Leica DM500 microscopy. Histoscore was calculated as prevalence x severity. When all groups were analyzed in terms of asprosin, spexin and suprabasin staining levels, the staining levels of PTK without metastasis and metastatic PTK groups were statistically significantly higher than control and nodular goiter groups (p=0.001). There was no significant difference between the control and nodular goiter groups (p>0.05). Asprosin and spexin staining levels were not significantly different between non-metastatic PTC and metastatic PTC groups (p>0.05). The suprabasin staining levels of the metastatic PTC group were significantly higher than the non-metastatic PTC group (p<0.05). However, suprabasin immunoreactivity increased positively with tumor size, extrathyroidal invasion and recurrence (p<0.05). We suggest that asprosin, spexin and suprabasin immunoreactivity can be used in the diagnosis and follow-up of papillary thyroid carcinoma. Suprabasin may give guidance information about the prevalence of PTC. Further studies in larger patient groups are needed in this regard.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz