DiY ARBAKIR KARACADAG BOLGESi BAZALTLARININ YAYILIM ALANLARINA GORE BASINÇ VE ÇEKME DAYANIMLARININ ARASTIRILMASI VE KULLANIM ALANLARININ iRDELENMESi - Işık, Nursen; Yıldız, Servet (My University, 2000)
Dogal taşlann en onemlilerinden biri olan bazalt, dogada en yaygm bulunan volkanik kayaylardandlr. Güneydogu Anadolu bolgesi geniş bazalt yataklarına sahip olup, Diyarbaklr Karacadag Bolgesi bazaltl yaklaşlk 80m kalınlıga ulaşabilen IO.OOOm2lik bir alana yaYllmlştIr. Diyarbakır Karacadag Bolgesi bazaltları yaygınlığı nedeniyle bulundukları mevkilerde farklılıklar gosterebilmektedirler. Bu nedenle, yaptIglmlz çalışmada Diyarbaklr-ŞanllUrfa, Diyarbaklr-Elazlg ve Diyarbaklr-Mardin yolu olmak üzere üç bolgeye yaYllmlş olan bazalt yataklanndan alınan ve farklı boyutlarda kesilen klip ve silindirik numuneler üzerinde tek eksenli basınç ve indirekt çekme dayanımı deneyleri yapılarak dayanımlarının bolgelere gore farklılıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Dayanımlarının bolgelere gore farklılık gosterdigi bazalt, Diyarbakır geleneksel mimarisindeki ve günümüz çağdaş mimarisindeki kullanım alanları ile ilgili karşılaştırmalar yapılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Bazalt taşı; Basınç dayanımı; Çekme dayanımı