ATİPİK ANTİPSİKOTİK KULLANAN ŞİZOFRENİ, DİĞER PSİKOTİK BOZUKLUKLAR VE BİPOLAR BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA METABOLİK SENDROM SIKLIĞI - KARA, BİLGE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Atipik antipsikotik ilaçlar ilk zamanlar dirençli şizofrenik olgularda tercih edilirken; günümüzde şizofreni olgularının yanında bipolar bozukluk, psikotik depresyon ve pek çok değişik psikiyatrik bozuklukta, birinci ya da ekleme seçeneği olarak tedavi programlarına girmeye başlamıştır.Atipik antipsikotiklerin kullanımı hem diyabet hem de metabolik sendrom riskini artırır. Yakın zamana kadar dikkatler daha çok psikiyatrik hastalardaki metabolik sendrom sıklığındaki artış üzerinde odaklandı. Birçok yayın atipik antipsikotiklerle tedavi esnasında yeni teşhis edilen diyabet vakalarını ortaya çıkardı, yine de atipik antipsikotik kullanımıyla mı metabolik sendrom arasında bağlantı var, yoksa bu populasyonda ilaç kullanımından bağımsız olarak artmış bir risk mi söz konusu olduğu sorusu halen cevapsızdır. Her şeye rağmen klinik çalışmalarda atipik antipsikotik ilaçların metabolik sendroma yol açıcı metabolik etkileri gösterilmiştir.Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, antipsikotik kullanan, DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni, şizoaffektif bozukluk, sanrısal bozukluk ve bipolar bozukluk tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 47 hasta çalışmaya dahil edilmiştir.Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, pozitif ve negatif sendrom ölçeği ve SCID-I uygulanmıştır. Çalışma ölçütlerine uyan hasta gruplarında metabolik sendrom sıklığına bakılmıştır.Antipsikotik kullanan hasta gruplarında MS ve diğer metabolik bozuklukların sıklığında artış olduğu ve antipsikotik kullanımı ile de metabolik bozukluklar arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bundan sonra yapılacak kontrollü izlem çalışmaları bu konuya daha fazla ışık tutacaktır. Ama yine de elimizdeki bilgiler yeni kuşak antipsikotiklerin kullanımı sırasında metabolik sendrom riskinin arttığını ve diyabetin daha erken yaşlarda ortaya çıktığını göstermektedir. Bu nedenle hastaların sağaltım sürecinde bu açıdan da izlenmesi ve zaten diyabet ve metabolik sendrom riski yüksek olan hastalarda ilaç seçiminde daha dikkatli olunması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Atipik antipsikotik, şizofreni, bipolar bozukluk, metabolik sendrom

Atypical antipsychotic drugs chosed first for treatment refractor schizophrenic patients, recently they are used for bipolar disorders, psychotics depression and the other psychiatric disorders. Atypical antipsycotics (AP) are the first or adjuvan choose for the treatment programs.Treatment with antipsychotic medications can induce diabetes mellitus (DM) and metabolic syndrome ( MS). The current literatures indicated the increase risk of MS prevalence in psychiatric disorders. Recently, authors detected new diabetic diagnose in patients with treated antipsychotics. However, it?s unknow whether the MS is an independent risk factor or related with antipsychotic medication. Previes studies have reported that AP medication increase the metabolic side effects.The study comprised 47 schizophrenia, bipolar and the other psychotic disordered patients treated with antipsychotics who had applied to Firat University Firat Medical Center Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with schizophrenia, bipolar and the other psychotic disorder according to the criteria of DSM - IV. The patients were administered the sociodemographical data form and SCID. In the patients who were met the study criteria, glucose, triglyceride, cholesterole, and subtypes levels were obtained.This study demonstrate that antipsychotic medication is a powerful risk factor for occurence MS and the metabolic disorders. Patients who have high MS risks and the drug choise must be carefully followed.Key words: Atypical antipsychotic, schizophrenia, bipolar disorder, metabolic syndrome.
The prevalence of the metabolic syndrome in schizophrenia, bipolar and the other psychotic disorders patients who treated with atypical antipsychotics
Keywords: Psikiyatri