HİDROSEFALİK YENİDOĞANLARDA VENTRİKÜLOPERİTONEAL ŞANTIN TİROİD FONKSİYONLARI ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ - ÜÇLER, NECATİ (Fırat Üniveristesi, 2013)
Hidrosefali ve konjenital hipotiroidi beyin parenkiminin diffüz hasarı ile seyreden ve çoğunlukla da diğer konjenital anomalilerle birlikte olması nedeni ile hem hasta açısından, hem de aile ve sosyal çevre açısından birçok problemlere neden olan hastalıklardır.Hidrosefaliye bağlı olarak artmış kafa içi basıncın hipotalamik-hipofizertiroid aksa olan etkileri ve sonrasında uygulanan ventriküloperitoneal şantın, yaşamın ilk 3 ayında tiroid fonksiyonlarını nasıl etkilediğinin incelenmesi bu çalışmanın amacıdır. Çalışmamıza hidrosefali tanısı konup, doğumdan sonra 10 gün içerisinde ventriküloperitoneal şant takılan 25 hasta ile, konjenital hipotiroidi ön tanısı ile takip edilen ancak tiroid fonksiyonları sınırda olan ve bu yüzden medikal tedavi başlanmamış 20 kontrol hastası dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki hastalardan doğumdan sonraki 7., 30. ve 90. günlerde alınan kanlardan TSH, ST4 ve ST3 düzeyleri değerlendirildi ve karşılaştırmaları yapıldı. Hasta grubundaki 7. gün değerleri ventriküloperitoneal şant takılmadan önce alınan değerlerdir. Yedinci gündeki gruplar arasındaki TSH ve ST3 seviyesi, 30. gündeki ST3 düzeyi, 90. gündeki. TSH düzeyi hastalarda istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). 7. gündeki hasta ve kontrol gruplarında TSH ve ST3 arasındaki korelasyon önemli bulunmuştur (r=0.334 ve p=0.031). Hastalardaki 7.-30. ve 7.-90. gün TSH değerleri karşılaştırıldığında TSH değerinin normalleşmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).Sonuç olarak, VP şantın hidrosefalide erken dönemde beyin ödemini, kafa içi basıncı, inflamasyonu azaltırken, serebral kan akımını artırdığını ve geç dönemde ise miyelinizasyonu artırarak hipotalamik-hipofizer aksın sirkadian ritimde çalışmasını ve kognitif fonksiyonların düzelmesini sağladığını düşünüyoruz.Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Ventriküloperitoneal şant, Konjenital hipotiroidi, Tiroid hormonu

Hydrocephalus and congenital hypothyroidism are the diseases leading to diffuse damage to brain parenchyma and often associated with other congenital anomalies cause many problems in terms of both the newborns and families and social environment.The aim of the this study is to investigate that effects of increased intracranial pressure due to hydrocephalus on hypothalamic-pituitary-tiroid axis and effects of ventriculoperitoneal shunt on tiroid functions in the first 3 months of the life.Twenty five hydrocephalic patients inserted ventriculoperitoneal shunt for hydrocephalus within the first 10 days of their life, and 20 control patients followed with congenital hypothyroidism but with borderline thyroid functions and given no medical therapy were included in this study. Blood samples were taken from both patients and control groups after 7th, 30th and 90th days of their life and evaluated and compared for levels of TSH, FT4, FT3. Hydrocephalic patients group's 7th day levels were evaluated before ventriculoperitoneal shunt operation.In terms of the levels of TSH and FT3 at 7th day, there was statistical significance between groups (p<0.05), at 30th day the difference between groups were found statistically significant for FT3 levels (p<0.05), the difference between groups for TSH levels at 90th was found statistically significant (p<0.05). When the correlation of TSH, FT4 and FT3 levels between groups was evaluated; the correlation between TSH and FT3 was found significant (r=0.334 and p=0.031). When patients' TSH levels were compared at 7th day according to and 30th, 90th days, statistically significancy were found in TSH levels normalisation (p<0.05).As a result, we think that the ventriculoperitoneal shunt restore cognitive functions and hypothalamic-pituitary axis dsfunction in circadian rhytym in the early period via decreasing brain edema, intracranial pressure and inflammation, in the late period via increasing myelination in hydrocephalus.Keywords: Hydrocephalus, Ventriculoperitoneal shunt, Congenital hypothyroidism, Thyroid hormone
The effects of ventriculoperitoneal shunt on thyroid function in hydrocephalic newborns
Keywords: Nöroşirürji; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları