isRAiLiYYAT TÜRÜ RiVAYETLERiN HÜKMÜNÜ BELiRLEME AÇlSlNDAN "VE HADDiSU AN BENi iSRAiLE VE LA HARACE ... " HADiSi HAKKINDA BiR DEGERLENDiRME - Özdemir, Veysel (Fırat University, 2008)
İsrailiyyat içerikli rivayetlerin nakledilip edilmemesi meselesi, İslam alimleri arasında en fazla tartışılan konularından biri olmuştur. Neticede nakledilmesine cevaz vermeyenler olduğu gibi, caiz olduğu hakkında görüş serdedenler de olmuştur. İsrailiyyat'ın rivayet edilmesinin .caiz olduğu görüşünü benimseyenlerin ileri sürdükleri en önemli delillerden birisi "Ve haddisit an benf isrdile ve Id lıarace ... (1srdiloğullarzndan nakilde bulunmamzda bir sakmca yoktur ... )" hadisidir. Bu hadis hem israiliyyat türü rivayetlerden nasıl ve ne şekilde faydalanılacağına hem de bu tUr rivayetlerin hükmünü belirlemede bizlere ışık tutmaktadır. Makalemizde söz konusu bu hadisi özellikle sened ve metin açısınd~n değerlendirmeye çalışacağız.
An Evaluation About the Hadith "HaddithCı 'an bani isra'i/a wa-la haraja· ... " for Determination the Authority of the lsra'iliyyat Narrations
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları