Trakeaya penetran saçma yaralanması: Olgu sunumu - Özyurtkan, Mehmet Oğuzhan; Kılıç, Murat; Balcı, Akın Eraslan (My University, 2013)
ÖZET Travma sonrasında trakeobronşiyal yaralanma nadir görülmekle birlikte yaşamı potansiyel olarak tehdit eden bir patolojidir. Havayollarının travmatik hasarı sıklıkla künt travma sonucudur, penetran yaralanmalar tüm olguların sadece %6-10’unu oluşturur. Penetran trakea yaralanmalarının %75-80’i servikal trakeada görülür. Tedavide cerrahi yaklaşımlar ön planda olmakla birlikte, klinik ve endoskopik bulgular göz önüne alınarak bazı seçilmiş vakalara konservatif tedavi uygulanması önerilmektedir. Yazıda saçma yaralanması yüzünden boyun bölgesinde penetran trakea hasarı meydana gelen ve konservatif tedavi uygulanan bir hasta sunulmaktadır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Cerrahi