KROMİT YATAKLARI ARAMALARINA JEOFİZİKSEL YÖNTEMLERİN UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ - KAYA, NİLÜFER (Fırat Üniveristesi, 2009)
İnceleme alanı Elazığ ilinin 70 km güneydoğusunda ve Alacakaya ilçe sınırları içinde yeralmaktadır. Guleman bölgesinde birçok kayaç topluluğu bulunmaktadır. Ana kayaçlar Guleman ofiyolitleri ile ilişkilidir. Serpantinleşen yerlerde harzburjit ve dunit içerir.Bitlis metamorfitleri inceleme alanında en yaşlı birim olup kristalize kireçtaşlarından oluşmakta ve Guleman ofiyoliti üzerine tektonik dokanakla gelmektedir. Guleman ofiyoliti; başlıca dunit ve kromit içeren harzburjitlerden oluşan tektonitler ile dunit, verlit, klinopirksenit gabrolardan oluşan kümülatlar ve bu birimleri kesen tekil diyabaz daykları, levha dayk karmaşığı ve bazik volkanik kayaçlardan oluşur.Kromit yataklarının araştırılması için en önemli jeofiziksel yöntemler Elektrik Prospeksiyon, EIP, Gravite Yöntemi, Manyetik Yöntem ve Elektromanyetik yöntemlerdir. Çalışmada Elektrik prospeksiyon ve Sismik Yöntem seçilmiştir. Bu yöntemler Doğu ve Batı Kef alanları arasında uygulanmıştır. Kromit kütlelerinin bulunduğu bölgede bu yöntemler uygulanmıştır. Bu uygulamalar sonucunda düşey elektrik sondajlarında ( DES-2 ve DES-3) krom cevherleşmelerini 120-160 m derinlikte işaret eden yüksek özdirenç değerleri saptanmıştır. Bu değerler kromun özdirenç değerleri uyumluluk göstermektedir. Jeofizik veriler, jeolojik verilerle uyum sağlamaktadır.

The study area is located in Alacakaya town which is approximately 70 km SE of Elazığ. Different lithological units are present in Guleman area. Dominant rocks are ophiolitic rocks belonging to Guleman ophiolite. The host rocks involve harzburgite and dunite which both somewhere have been serpentinized.Bitlis Metamorphites are represented by crystallized limestone in the study area and thrusted by Guleman ophiolite. Guleman ophiolite made up of tectonites which comprises dunite and chromite bearing harzburgites and cumulates which contain dunites, wherlite, clinopyroxenite, gabbros, diabase dykes, sheeted dyke complex and basic volcanites are other constituents of the ophiolite.The most important geophysical methods for exploration of the chromite deposits used are elektrical prospecting, EIP, gravity method, magnetic method and electromagnetic method. In this study electrical method and seismic method is selected. These methods were applied at East and West Kef areas. The results of the methods showed a high rezistivity at 120- 160 metres interval along the traverses DES-2 and DES-3, what was probably caused by chromite ore horizons. Geophysical findings are in good agreement with geolical data.
Inspection of geophysical methods' practicability in chromite deposit exploration
Keywords: Jeoloji Mühendisliği