YANIK VE YARA ÖRNEKLERİNDEN İZOLE EDİLEN MİKROORGANİZMA TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ VE ANTİMİKROBİYAL DUYARLILIKLARININ ARAŞTIRILMASI - ÇARKÇI, HİLAL AYDOĞDU (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yanık hastalarında enfeksiyonlar, cilt bariyerinin bozulmasına bağlı olarak önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Pek çok mikroorganizma yanık ve yara enfeksiyonlarına yol açar. Enfeksiyon etkeni olarak; normal florayı oluşturan mikroorganizmaların dışında aerop ve anaaerop Gram pozitif ve/veya Gram negatif bakteriler ve mantarlar sorumludur. Yanık hastalarında dirençli hastane enfeksiyonları ile sık karşılaşılmaktadır. Hasta yatış süresi uzadıkça Gram negatif bakterilerle enfeksiyon şansı artmaktadır. Yanıklı hastalarda enfeksiyonların kontrolü için öncelikle yanık alanının kontaminasyonu engellenmeli, tam izolasyon sağlanmalıdır. Kültür ve antibiyogram testleri tedavi protokolünün belirlenmesinde önemli bir yol göstericidir. Bu tez çalışmasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde yanık ve yara enfeksiyonu teşhisi ile yatan hastalardan alınan yanık ve yara yeri sürüntü örneklerinden izole edilen etken mikroorganizmalar ile bu mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı duyarlılık ve dirençlilik durumlarının belirlenmesi amaçlandı. Çalışma, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Şubat 2012-Şubat 2013 tarihleri arasında yapıldı. Örnekleri Merkez Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen ve üreme saptanan 100 olgu (90'ı yara ve 10'u yanık) incelemeye alındı. İzole edilen bakterilerde disk difüzyon yöntemi kullanılarak antibiyotik duyarlılığı araştırıldı. İncelenen 100 yanık ve yara olgusunda ekimi yapılan örneklerden 24 ayrı cins/tür bakteri izole edildi, 2 olguda Candida spp. üredi. Yanık ve yaralarda, üreme olan örnekler arasında en sık Acinetobacter baumannii (%17) izole edildi, bunu ikinci sırada Koagülaz Negatif Stafilokok (%15) ve üçüncü sırada ise Staphylococcus aureus (%12) ve Escherichia coli (%12) izledi. Sonuç olarak ekimi yapılan yara ve yanık yeri örneklerinde birinci sıklıkta üreyen mikroorganizma Acinetobacter baumannii oldu. Anahtar kelimeler: Yara enfeksiyonları, yanık enfeksiyonları, antibiyotik duyarlılık testi.

Infection is an important cause of mortality and morbidity in burnt patients due to the integrity disorder of the skin. Many of the microorganisms are potential causes of burn wound and general skin injury infections. Beside members of the normal flora, Gram positive and/or negative bacteria and funghal agents are may be involved in these infections. Resistive nosocomial infections by burn wound patients are very common. Infection rate due to Gram negative bacteria is proportional to the duration of hospitalisation. The burn wound area should be isolated in order to prevent contamination and control infections. Culture and antibiogram are very important guides for the decision of the therapy algorithm In this thesis, the study of the microorganisms isolated from burn wound and general skin injury lesions of the patients hospitalized in the Plastic and Reconstructive Surgery Department of Firat University with burn wound and skin injury infection diagnosis and their sensitivity to antibiotics is aimed. The study was completed in the Clinical Microbiology Department between February 2012 and February 2013. A sample size of 100 cases (90 general injury, 10 burn injury) with colonisation were studied. Sensitivity towards antibiotics were evaluated by using the disk diffusion method. Twenty-four distinct species of bacteria were isolated by the 100 burn wound and skin injury cases whereas Candida spp. revealed by 2 of them. The most common microorganism isolated was Acinetobacter baumannii (17%). Coagulase negative staphylococcus (15 %) were isolated second commonly where Escherichia coli (12 %) and Staphylococcus aureus (12 %) shared the 3rd. place. As a result the most common isolated bacteria revelaed as Acinetobacter baumannii. Key Words: Wound infections, burn infections, antibiotic susceptibility testing.
Determination of microorganism TYPES isolated from burn and wound samples and investigation of their antimicrobial susceptibility
Keywords: Mikrobiyoloji