FEBRİL NÖTROPENİLİ OLGULARDA HEPATOSİT GROWTH FAKTÖR VE PROİNFLAMATUVAR SİTOKİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZDEN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kanserli hastalarda gelişen febril nötropeni, morbidite ve mortaliteden sorumlu en önemli faktördür. Nötrofil sayısının azalması enfeksiyon riskini artırmaktadır. Nötropeninin şiddeti ve süresi enfeksiyon riskini belirgin olarak etkilemektedir. Hepatosit growth faktör; hepatopoietin A ve scatter faktör olarak da bilinen, disülfid bağlarıyla birbirine bağlanmış 34 kDa ve 69 kDa ağırlığında iki subünitten oluşmuş heterodimerik bir proteindir. İnfeksiyon hastalıklarının akut fazı sırasında HGF düzeylerinin arttığı ve bunun hasarlı organlarda regenerasyon sürecini yansıttığı düşünülmektedir. Bu çalışmada febril nötropeni olgularında, tedavi öncesi, tedavinin 48. saati ve tedavi sonu HGF, CRP ve proinflamatuvar sitokin düzeylerinin tekrarlayan ölçümleri ile tanısal ve prognostik değerinin olup olmadığı ve febril nötropenik olgularda özellikle HGF'nin biyomarker olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Febril nötropeni tanısı konulan 20 olgu ve kontrol grubu olarak 20 sağlıklı kişi çalışma kapsamına alındı. Olguların başlangıç, tedavinin48. saati ve tedavi sonu olmak üzere ardışık serum HGF, CRP ve proinflamatuvar sitokin düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Hastaların tedavi öncesi HGF düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Ayrıca, hastaların tedavinin 48. saati ve tedavi sonu HGF düzeylerinin başlangıçdüzeylerine göre anlamlı olarak azaldığı gözlendi. Olguların, başlangıç serum HGF düzeylerinin CRP düzeyleri ile anlamlı düzeyde korele olduğu görüldü. Yüksek risk grubundaki hastaların serum ortalama HGF düzeylerinin, düşük risk grubundaki hastaların HGF düzeylerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Febril nötropeni olgularında tedavi öncesi IL-6 düzeylerinin tedavi sonunda anlamlı düzeyde düştüğü ve kontrol grubu ile tedavi sonu düzeyler arasında anlamlı fark gözlenmediği saptandı. Tedavi öncesi TNF-alfa düzeylerinin ise hem tedavinin 48. saatinde hem de tedavi sonunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düştüğü saptandı. IL-1 ve IL-8 düzeylerinin ise tedavi ile anlamlı değişiklik göstermediğibelirlendi. Bulgularımız; febril nötropeni olgularında, ardışık olarak ölçülen serum HGF düzeylerinin risk düzeyini belirlemede ve ve hastalığın prognozunu tahmin etmede önemli bir marker olabileceğini düşündürmektedir.

Febrile neutropenia is the most important factor responsible for the morbidity and mortality in oncologic patients. Decreased amount of neutrophil count, increases the risk of severity and increased time extension of infection. Hepatocyte growth factor (HGF), also known to as hepatopoietin A or scatter factor, is a heterodimeric protein composed of a 69-kD a-subunit and a 34-kD b-subunit linked together by a disulphide bond. It has been proposed that the increase of HGF levels during the acute phase of infectious diseases might reflect regeneration process in injured organ. The present study aimed to determine serum HGF, CRP and proinflamatuar cytokines levels in the cases of febrile neutropenia and to examine whether sequential measurements of serum HGF and cytokines levels could be an indicator inthe treatment and prognosis of the disease. The study consisted of 20 patients with febrile neutropenia and 20 healthy volunteers. Sequential plasma HGF levels of the cases, including measurements at the onset, at the 48th hour and at the end of the treatment, were studied using ELISA method. Pre-treatment HGF levels of the patients were found significantly higher, relative to those in the control group. Furthermore, hour 48 and post-treatment HGF levels of the patients were observed to drop significantly in comparison to pre-treatment levels. Baseline plasma HGF levels of the cases were found correlated with CRP levels. Serum levels of TNF-? and IL-6 decreased significantly at the hour 48 and end of treatment. No significant difference was found between pre-treatment serum IL-8 and IL-1 levels and levels of the posttreatment. Our results indicate that sequentially measured HGF levels in febrileneutropenia cases may be an important biomarker in determining risk score and evaluating the prognosis of disease.
Evaluation of hepatocyte growth factor and proinflammatory cytokines in patients with febrile neutropenia
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji; Allerji ve İmmünoloji