Sosyal Medya Algısı ve FoMO’nun Tüketici Satın Alma Davranışına Etkisinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği - Şahin, Esen; Çavuş, Birol Furkan (Fırat University, 2020)
Amaç: Tüketicilerin, ilgili duydukları markalara ait sosyal medya kanallarını nasıl algıladıkları ve bu doğrultuda nasıl tepkiler verdikleri büyük önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı; sosyal medya algısı ve FoMO (Fear of Missing Out) sendromunun satın alma davranışına etkisini tespit etmektir. Metodoloji: Bu çalışmada sosyal medya algısı, FoMO ve satın alma davranışı ölçekleri kullanılarak oluşturulan anket formu, Konya ilinde bulunan, 18-38 yaş aralığındaki Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencisi olan 390 kişi üzerinde uygulanmıştır. Çalışma kapsamında elde edilen veriler frekans analizi, faktör analizi, regresyon ve korelasyon analizlerine tabi tutulmuş, ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Özgünlük: Bu çalışmayı özgün kılan en önemli etken, postmodern pazarlama anlayışının bir sonucu olarak ortaya çıkan, pazarlama ve psikoloji disiplinlerinin bir arada değerlendirildiği sosyal medya algısı ve FoMO fenomenlerinin satın alma davranışına etkisine odaklanılmasıdır. Yerel literatürde bu değişkenlerin bir arada kullanıldığı herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu bağlamda mevcut çalışmanın pazarlama literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bulgular: Araştırma sonucunda üniversite öğrencileri kapsamında sosyal medya algısı ve FoMO’nun genç tüketicilerin satın alma davranışlarına olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Tüketici satın alma davranışının, bağımsız değişkenler olan sosyal medya algısı ve FoMO ile %29’luk bir oran üzerinden açıklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bağımsız değişkenlerin satın alma davranışı üzerindeki göreceli önem sırası; sosyal medya algısı ve FoMO şeklindedir.