Responses of broilers under cold conditioning $(15^oC)$ to dietary triiodothyronine and lodine combined to antioxidants (Selenium and Vitamin C) - Seven, Ismaıl; Seven, Pınar Tatlı; Yılmaz, Seval (My University, 2009)
Bu araştırma soğuğa maruz kalan broylerlerde diyetsel antioksidanların (selenyum (Se) ve vitamin C) ve triiodotiroidinin (T3) biyokimyasal parametreler, malondialdehit (MDA) ve katalaz (CAT) üzerine etkilerini belirlemek için yapıldı. Çalışmada bir günlük yaşta 150 adet broyler civcivler (Ross 308) kullanıldı. Civcivler her biri 30 civcivden oluşan 1 kontrol ve 4 deneme grubuna tesadüfi olarak ayrıldı ve her deneme grubu 10 civcivden oluşan 3 tekerrür grubu ihtiva etti. Deneme grupları şöyledir; kontrol grubuna bazal diyet yedirildi, grup 1’e sodyum selenit olarak 1 mg/kg selenyum + kalsiyum iyodat olarak 2 mg/kg iyot katkılı basal diyet yedirildi; grup II’ye 1 mg/kg selenyum + 1 mg/kg T3 katkılı bazal diyet yedirildi; grup III’e askorbik asit olarak 250 mg/kg vitamin C + 1 mg/kg iyot katkılı bazal diyet yedirildi; grup IV’e askorbik asit olarak 250 mg/kg vitamin C + 1 mg/kg T3 katkılı bazal diyet yedirildi. Plazma T3, trigliserit ve SGPT gruplar arasında önemli oranda farklıydı. Kontrol grubunun kalp dokusundaki MDA düzeyi (P<0.01) diğer gruplarınkinden önemli oranda yüksek bulundu (P<0.01). Akciğer dokusunda MDA düzeyi tüm gruplarda benzer bulunurken, kontrol ve grup I’in karaciğer (P<0.01) ve kalp (P<0.001) dokularında MDA düzeyi diğer gruplarınkinden önemli oranda yüksek tespit edildi. Kontrol ve grup I’in karaciğer CAT aktivitesi önemli oranda en yüksek bulundu (P<0.001). Sonuçlar gösterdi ki, broylerlerde soğuk maruziyeti dokularda oksidatif hasarı indükledi, ancak grup I dışındaki katkı gruplarında bu hasar kısmen azaldı.
Keywords: Selenyum; diyet; etlik piliç; triiyodotironin; kümes hayvanları beslenmesi; antioksidanlar; askorbik asit; soğuk toleransı; soğuk; iyot; soğuk stresi