KADIN YOKSULLUĞU OLGUSUNA SOSYOLOJİK BİR YAKLAŞIM: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - Yusufoğlu, Ömer Şükrü (Fırat University, 2017)
Günümüzde pek çok kadın yeterli bir eğitime sahip değildir ve kadınların çoğu ücretsiz aile işçisi konumundadır. Çalışan kadınlar ise düşük ücretlerle ve sigortasız işlerde çalışmaktadırlar. Bu nedenlerden dolayı kadınlar mağdur olmakta ve yoksul kadınların sayısı giderek artmaktadır. Yoksullar içinde kadınların sayısının artması ve kadınların yoksulluktan daha çok etkilenmeleri nedeniyle kadın yoksulluğu olgusu daha fazla önem kazanmıştır. Kadın yoksulluğu, yoksulluğun bir kadın sorunu haline gelmesini incelerken; aile içi şiddet, erken evlilikler, boşanma, eşin evi terk etmesi, hane içi eşitsizlikler, eğitim eksikliği ve çalışma gibi kadını ilgilendiren durumları da ele almaktadır. Kadın yoksulluğu üzerine araştırma yapmak amacıyla, örneklem grubu olarak 100 yoksul kadın belirlenmiştir. Bu kadınlar üzerine Elazığ’da bir alan araştırması planlanarak anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler analiz edilmiştir.Araştırma sonucunda kadın yoksulların düşük eğitim düzeyine sahip oldukları, kalabalık hanelerde yaşadıkları, iş imkanlarından yeterince faydalanamadıkları, ağır ve düşük ücretli işlerde çalıştıkları, sosyal dışlanma ve aile içi şiddet gibi problemleri sık yaşadıkları bulgularına ulaşılmıştır.