Kadirli İlçesi'nde kır nüfusunun dağılışı ve yoğunluğu - Üçeçam, Döndü Karagel; Karagel, Hulusi (My University, 2010)
Kadirli ilçesi kır nüfusunun dağılışında tarımsal yapı ile birlikte morfografık özellikler, hidrografya ve ulaşım ağı en önemli faktörlerdir. Araştırma sahasında nüfus daha çok ova köylerinde toplanmıştır. Burada nüfusun yoğunlaşmasına neden olan en önemli faktör Savrun Çayı'nın yaydığı alüvyonlardan oluşmuş, zirai potansiyeli yüksek topraklardır. Kadirli ilçesi köylerinin % 50'si az nüfuslu köyler grubunda yer almaktadır. Bu gruptaki köyler genellikle ilçedeki ortalama köy nüfusunun (611 kişi) altında nüfusa sahiptirler. 1935 yılında ova ünitesinde yoğunlaşmış olan nüfus, 1965 yılında da bu özelliğini korumuştur. 1935 ve 1965 yılında nüfus, daha çok Savrun Çayı yatağı ve çevresiyle, ilçe merkezine yakın olan kesimler ve önemli ulaşım güzergâhları boyunca toplanmıştır. 1990 yılı sonrasındaki dönemlerde ise ova ünitesinde yer alan yerleşmelerde ciddi nüfus kayıpları olurken, dağlık ve tepelik sahalarda nüfus kayıpları görülmediği gibi, artışlar dikkat çekmektedir. Buna ek olarak Aslantaş Barajı'nın yapımıyla birlikte sulanabilen tarım arazilerinin artışı bu bölgede nüfusun yoğunlaşmasına sebep olmuştur.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Coğrafya